Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
Liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, a salutat decizia, afirmând, potrivit Euobserver, că aceasta "pune capăt unei dezbateri care a afectat România", scrie Mediafax.
Prima reacţie externă la decizia CCR. Swoboda pe Twitter: Trebuie să acceptăm decizia CC de a nu valida referendumul
Economia României începe să îşi revină după doi ani de recesiune severă, dar Fondul Monetar Internaţional a declarat recent că o "criză politică prelungită ar putea prejudicia o politică economică eficientă, ar putea creşte prima de risc şi consturile de finanţare, ar putea deprecia rata de schimb şi descuraja investitorii", potrivit CNN. Lupta pentru putere va continua cel mai probabil în lunile ce vor urma, România urmând să aibă alegeri parlamenare în toamnă, continuă postul de televiziune american.
Decizia Curţii ar putea pune capăt încercărilor premierului Victor Ponta de a-l îndepărta de la putere pe preşedinte înainte de încheierea mandatului său, în 2014, dar va plonja ţara într-o stare de instabilitate politică puternică, susţin analiştii, citaţi de Financial Times.
"Tensiunile continue sunt cel mai probabil rezultat" al revenirii lui Băsescu la Cotroceni, a declarat Otilia Simkova, analist la Eurasia Group, pentru Wall Street Journal. Simkova anticipează o campanie electorală aprinsă pentru alegerile parlamentare din noiembrie.
Acţiunile recente ale premierului Ponta arată că lupta politică va continua, scrie şi Der Spiegel. Decizia de marţi pune capăt campaniei pe care Guvernul de stânga al lui Ponta a dus-o pentru îndepărtarea lui Băsescu din funcţie, dar este improbabil ca aceasta să vindece rănile deschise de lunile de bătălie politică ce i-a determinat pe mulţi să pună la îndoială starea democraţiei în ţară.