Antena 3 CNN Actualitate Media CNA reduce accesul publicului la televiziunile must carry

CNA reduce accesul publicului la televiziunile must carry

1 minut de citit Publicat la 20:28 31 Ian 2014 Modificat la 20:28 31 Ian 2014
CNA reduce accesul publicului la televiziunile must carry
Antena Group a luat act de intentia CNA de a interpreta prevederile legale cuprinse in art. 82, alin 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, in sensul denaturarii lor.

Astfel, legea prevede obligatia oricarui distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice (cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio) de a include in oferta sa posturi must carry in procent de 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva. Este de neinteles cum, in calitatea sa de garant al pluralismului surselor de informare a publicului, CNA incearca sa interpreteze prevederile legale in sensul ca procentul de 25% ar fi un procent maxim de recomandare si nicidecum o obligatie legala clara si concreta pentru distribuitorii de cablu.

Este de neacceptat pozitia actuala adoptata de CNA in sedinta din 30.01.2014. Amintim ca, in anii trecuti, Consiliul a sanctionat nerespectarea de catre distribuitorii de cablu a procentului minim de canale must carry prevazute in grila de programe, procent stipulat de lege la 25%.

Mai mult decat atat, CNA, prin aceasta reinterpretare a legii, desconsidera ceea ce a statuat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la art. 82 din legea audiovizualului.

Este vorba despre Decizia nr. 571/2010 si Decizia nr. 266/2013 a Curtii Constitutionale a Romaniei, atasate prezentei, respectiv: “Legiuitorul a dorit doar sa se asigure ca va exista un numar minim de posturi retransmise, capabile sa reflecte realitatea romaneasca, dind expresie art.31 privind dreptul la informatie si art. 33 privind accesul la cultura din Constitutie, acest lucru fiind o conditie prealabila desfasurarii operatorului de cablu”.

Antena Group considera ca demersurile CNA sunt lipsite de temei legal si, in masura in care vor fi luate decizii contrare legii care ne vor cauza prejudicii, de orice natura, vom fi nevoiti sa ne adresam instantelor de judecata competente.

Totodata, Antena Group considera ca, in calitatea sa de garant al interesului public si autoritate unica de reglementare in domeniul audiovizualului, CNA ar trebui sa se preocupe de aplicarea legii de catre operatorii de cablu in sensul respectarii dreptului publicului de a beneficia, fara conditionari tehnice sau financiare, de toate canalele declarate libere la retransmisie. Astazi, doar radiodifuzorii sunt cei care respecta aceste principii si conditii, nu si distribuitorii de cablu.

×
x close