Antena 3 CNN Actualitate Media Clubul Român de Presă şi mai multe organizaţii media condamnă noile conduceri ale SRR şi SRTv

Clubul Român de Presă şi mai multe organizaţii media condamnă noile conduceri ale SRR şi SRTv

2 minute de citit Publicat la 21:43 29 Iun 2010 Modificat la 21:43 29 Iun 2010
Clubul Român de Presă şi mai multe organizaţii media condamnă noile conduceri ale SRR şi SRTv

Alexandru Lăzescu şi Demeter Andras Istvan au fost validaţi, marţi, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, pentru preluarea conducerilor Consiliilor de Administraţie ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv), respectiv Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Lăzescu a fost propus în CA de către Administraţia Prezidenţială, în timp ce Demeter Andras Istvan a fost propus de UDMR. Reacţiile la cele două numiri, precum şi la componenţa Consiliilor de Administraţie nu au întârziat să apară. Mai multe organizaţii media condamnă noua structură, care nu le garantează acestora independenţa.

Reprezentanţii Clubului Român de Presă constată eşecul acţiunii de depolitizare a celor două instituţii media publice, pe care a susţinut-o prin poziţii oficiale şi prin depunerea de amendamente la legea de funcţionare celor două societăţi, se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax.

"Clubul Român de Presă constată că bunele sale intenţii, ca şi ale altor asociaţii profesionale din mass-media sau de apărare ale libertăţii de exprimare s-au irosit, în absenţa unei voinţe politice reale pentru succesul acestui proces", se arată în comunicat.

Cu toate acestea, CRP îşi exprimă "speranţa că în noile conduceri ale SRR şi SRTV se vor auzi şi impune şi vocile profesioniste, care să promoveze echilibrul şi standardele jurnalistice de calitate şi că reprezentanţii celor doua societăţi publice de radio si televiziune vor continua sa fie o prezenţă activă în interiorul Clubului". 

Reacţia Clubului Român de Presă nu este una singulară. Potrivit unui alt comunicat remis sursei precizate, mai multe organizaţii media condamnă componenţa actuală a celor două Consilii de Administraţie. Acestea susţin că noua structură nu le garantează independenţa.

Organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care partidele politice, Guvernul şi Preşedinţia au înţeles să îşi desemneze reprezentanţii în Consiliile de Administraţie ale serviciilor publice de radio şi televiziune. Acestea susţin că se "perpetuează controlul politic asupra instituţiilor" şi că se "amână încă o dată promisa lor reformare în beneficiul public".

Un alt aspect reproşat se referă la faptul că, în componenţa Consiliilor de Administraţie, se numără şi persoane ale căror reputaţii profesionale sunt chestionabile.

Organizaţiile care semnează acest document sunt ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Profesioniştilor de Presă - Cluj, Federaţia Română a Jurnaliştilor - MediaSind, Liga Jurnaliştilor din Sibiu, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, Convenţia Organizaţiilor de Media, Asociaţia Profesională Radio, Fundaţia Soros România, Altphel, Institutul pentru Politici Publice, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Sindicatul Jurnaliştilor din Televiziunea publică, Sindicatul 2002 din SRTV, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti.

Foto: Intact Images

Antena3.ro


×
Etichete: SRTV reactii
TOP articole
x close