Volumul al patrulea al colecţiei „Basmele românilor”, de vineri, 5 noiembrie, oferă cititorilor prilejul unei întâlniri minunate cu doi culegători mai puţini cunoscuţi publicului larg, dar care prin meşteşug şi vorbe alese reuşesc să ne farmece pe toţi cu poveşti minunate.
Cel dintâi culegător este suceveanul Alexandru Vasiliu, un blând învăţător de ţară care în nopţile lungi de iarnă şedea la foc cu bătrânii satului şi asculta istorii nemaiauzite. Printre acestea se numără înduioşătoarea poveste a lui Trişti Copil şi a Iniiei Diniiei, cea a lui Paroliţă sau nemaipomenitele aventuri ale lui Ciperi, Viteazul Lumii. Atât în „Povestea lui «Nu ştiu»“ cât şi în basmul „Boghelţ“ se dovedeşte o dată în plus că tăcerea... poate fi de aur. De asemenea, cu mult drag şi har, Alexadru Vasiliu istoriseşte păţaniile lui Grigoraş, fecior de-mpărat, pornit să caute minunata pasăre a berbecului, isprăvile lui Curpăn mare sau întâmplările de necrezut prin care trece Manea Câmpului.
Publicarea basmelor celui de-al doilea culegător, I.C. Fundescu, reprezintă un adevărat eveniment editorial, deoarece poveştile lui nu au mai fost reeditate în volum de mai bine de un secol. Astfel, cititorii vor avea prilejul reîntâlnirii cu personaje care mai de care mai minunate, de la Ioan Buzdugan, Sora Crivăţului şi Sorin, cel născut din soare, până la Sfânta Vineri cea înţeleaptă sau înfiorătorul balaur cu douăsprezece capete.