Mai țineți minte „The rain in Spain stays mainly in the plain” din My Fair Lady? Sau localul „Rică nu știa să zică”
Despre dicție și importanța ei, despre cele mai frecvente greșeli pe care le facem, despre cum putem să le corectăm și ce exerciții să facem.
Trainerul IMA Aurelian Ciocan, prezintă la Antena3.ro LIVE sfaturi legate de cum să avem o dicție cât mai corectă.
Cu ce se începe un curs de dicție
„În primul rând cu prezentarea sunetelor. Dacă copilul ajunge adult necorectând greșelile de vorbire, la curs poate să corecteze totul”.
Care sunt cele mai frecvente greșeli când vine vorba de pronunția cuvintelor?
„Optsprezece e greu e pronunțat. Sunt foarte multe consoane alăturate. Și atunci buzele și limba trebuie să se miște foarte rapid. La T merge sus și practic fiind foarte multe mișcări, din lene foarte multe persoane se grăbesc. Foarte multe persoane, chiar și politicieni, rostesc greșit optsprezece. Șaptesprezece și optsprezece sunt numeralele pronunțate greșit cel mai des”.
„Cele mai frecvente greșeli auzite la televizor sunt Iuropa (Europa), ievaluare (evaluare). E și cazul domnului Dragnea.. la ultimul discurs a spus Ieuropa.. un om care sunt convins că în copilărie nu a vorbit cu i înainte de e. Exisă și excepții. Verbul a fi și pronumele personal. Aici scriem el/ ea, dar pronunțăm cu i în față. Sunt anumite reguli”.
„Copiii se uită la televizor, iar în anumite împrejurări se uită și la știri. Dacă se uită la știri și aud pronunția greșită la politicieni, ei își însușesc pronunția aceasta pentru că au auzit la televizor. Și copiii cresc cu astfel de modele la televizor”.
„E foarte des auzită greșeala președenție. În mare parte toți politicienii fac greșeala asta. E simplu.. pornim de la președinte și ajungem la președinție”.
Reguli și exerciții pentru o pronunție corectă
„O regulă foarte simplă, practic prima lecție de dicție.. trebuie să-ți iei timp, să știi că vrei asta.. să citești rar, chiar și pe silabe, pentru a da timp creierului să proceseze. Vorbind mai rar ai timp să procesezi anumite cuvinte, să eviți greșelile gramaticale. Să zicem că nu ai timp, dar la volan, spre exemplu, poți să lucrezi cinci minute liniștit. E un antrenament simplu pe care-l faci tu cu tine. Să citești rar și să te asculți tu pe tine să vezi ce greșești”.
„Ar mai fi exercițiile clasice de dicție. Ideea ar fi tot spre o citire mai rară pentru a avea timp să pronunțăm corect toate literele. Și exercițiul cu creionul. Sunt foarte mulți prezentatori care știu exercițiul acesta. Noi ar trebui să ne ajutăm e creion, nu să ne împiedicăm de creion. Dacă doar pun creionul în gură și încep să vorbesc pot fi și rezultate bune, într-adevăr, dar dacă nu e făcut cum trebuie poate să și strice”.
Exerciții de încălzire. „Cel mai simplu ar fi cel cu R-L. Apoi ne putem juca cu consoanele.. DTSZ.. Limba începe să muncească. E un mușchi, acesta e un exercițiu pentru limbă. Un solist, un actor, un sportiv de performanță se antrenează zilnic. Așa trebuie să facem și cu exercițiile de dicție”.
„Dacă ești o persoană care se expune sau are nevoie să se expună să înceapă cu filmul The King s Speech. Îi motivează foarte mult”.
„Nu mi s-ar părea nicio rușine ca dacă lucrezi în domenii care te expui să iei niște lecții de dicție, de gramatică”.
„Foarte mulți tineri urmăresc mediul online, urmăresc cântăreți, rapperi, care folosesc un limbaj incorect. Tot limbajul acesta urban, care vine din cartier.. Dacă ascultăm melodii cu o pronunție greșită în ani de zile ajung să țin minte așa, chiar dacă la școală am învățat cum e corect”.
Ce spune modul în care vorbești despre tine
„Modul în care vorbești spune foarte multe despre tine, fie că ești cântăreț, logoped, orator.. Revind la un serial.. Lie to Me, în care e analizat atât limbajul, cât și limbajul trupului. Orice actor se repetă, dar se antrenează. Acei actori repetă atât de mult până își însușesc anumite replici. E foarte multă muncă în spate”.
Cum ne antrenăm
„Mai nou, cu smartphone-ul putem să ne înregistrăm. În limbaj, nu neapărat la cei care au defecte de vorbire, se simte emoția. Dar tot repetând ne obișnuim. Tot ce vorbesc eu cu mine sună coerent. Dar totul devine mai complicat când încep să mă aud. După greșeală vine altă greșeală și tot așa. Pot interveni tot felul de greșeli. Pentru a-ți îmbunătăți discursul e nevoie de exercițiu. Există unele persoane care vorbesc foarte rar. Președintele vorbește rar pentru că vine dintr-o zonă anume. Vine din mediul ardelenesc. E și foarte liniar. Monotonia aceasta în timp plictisește”.
Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.