Potrivit unor documente dezvăluite de Edward Snowden, prin intermediul sistemelor de operare de pe telefoane şi prin intermediul aplicaţiilor precum Facebook, Flickr sau Twitter, se realiza un transfer de date către NSA, din SUA, şi GCHQ, din Marea Britanie.
Datele care intră în reţelele de comunicare ale noilor generaţii de iPhone sau Android diferă în funcţie de modelul telefonului şi mărimea acestuia, iar datele transmise pot fi, de asemenea, diferite, în funcţie de vârstă, sex şi locaţie.
Sistemul de decriptare a informaţiilor privind identitatea posesorului de smartphone, precum şi lista acestuia de prieteni, ar fi fost lansat încă din 2007.
Dezvoltatorii de aplicaţii mobile consideră acest lucru ca fiind inacceptabil. Mulţi dintre ei s-au arătat surprinşi şi dezamăgiţi de faptul că informaţiile personale care li s-au furnizat de către utilizatori sunt colectate şi depozitate în secret.
Zeci de documente clasificate, furnizate The Guardian, de către Edward Snowden, şi publicate şi de The New York Times şi ProPublica, oferă detalii despre eforturile NSA ăi GCHQ de a folosi aceste date comerciale în anumite scopuri.
AICI DOCUMENTELE FURNIZATE DE SNOWDEN
Rovio, producătorul jocului Angry Birds, afirmă în politica sa de folosire că de la fiecare utilizator colectează aceste date şi-şi rezervă dreptul de a le oferi acces şi partenerilor săi în scopul afişării de publicitate în produsele sale.
Totuşi, un purtător de cuvânt al companiei a afirmat că nu au avut niciodată vreo legătură cu colectarea de informaţii prin intermediul aplicaţiilor lor.
Guvernul american a anunţat, luni, că le va permite celor mai mari companii în domeniul Internetului şi telecomunicaţiilor să publice mai multe informaţii despre clienţii lor supravegheaţi de Agentia Naţională americană de Securitate (NSA), potrivit AFP