Antena 3 CNN Actualitate MAYA ANGELOU. Cine este poeta MAYA ANGELOU, idolul celebrei Oprah Winfrey

MAYA ANGELOU. Cine este poeta MAYA ANGELOU, idolul celebrei Oprah Winfrey

o_1ca6sdv8gvtg1fc31m9o1eab165h8.jpg
04 Apr 2018   •   02:11

MAYA ANGELOU. Cunoscuta poetă și activistă MAYA ANGELOU este celebrată de Google cu un Google Doodle special. Vedeta de televiziune Oprah Winfrey i-a adus un omagiu special lui MAYA ANGELOU într-un articol publicat pe siteul personal.

MAYA ANGELOU Oprah, profund legată de la prima lectură

MAYA ANGELOU "Din momentul în care am deschis "I Know Why the Caged Bird Sings",  m-am simțit profund legată de Maya Angelou. Cu fiecare pagină, viața ei părea să oglindă a vieții mele: în primii săi ani ea a fost crescută de bunica ei din Sud; ca fată tânără, ea a fost violată; și, ca mine, ea a crescut, recitând ceea ce oamenii bisericii au numit câteva rânduri din Biblie care de obicei erau invocate în mijlocul strigătelor și rugăciunilor femeilor. Întâlnirea cu Maya în acele pagini a fost ca și cum m-am întâlnit pe mine în întregime. Pentru prima dată, ca o fată tânără neagră, experiența mea a fost confirmată.

MAYA ANGELOU Și încă mi-e greu, acum când stau la picioarele Mayei, lângă șemineu, ani după ce am citit Cage Bird, să cred că ea este mentorul meu și prietenul meu apropiat. Când ne-am întâlnit la Baltimore cu mai bine de 20 de ani în urmă, legătura noastră a fost imediată. Am vorbit ca și când ne cunoșteam de-o viață; și de-a lungul celor douăzeci de ani și în anii de după, Maya a adus claritate învățăturilor mele de viață. Acum avem ceea ce eu numesc relația mamă-sora-prieten. Ea este femeia cu care poate împărtăși triumfuril mele.

MAYA ANGELOU O copilărie încercată

MAYA ANGELOU Ea vorbește despre ceea ce știe. Născută la St. Louis în 1928, Maya s-a mutat în Stamps, Arkansas, pentru a fi cu bunica ei după ce părinții ei s-au despărțit. Când s-a întors la St Louis la mijlocul anilor 1930, iubitul mamei sale i-a furat virginitatea. În urma acestei traume, Maya, în vârstă de 8 ani, a devenit mută și a deschis rar gura ca să vorbească câțiva ani la râdn. La 17 ani a avut singurul ei copil, Guy. Cativa ani mai tarziu, cand bunicul ei a murit, durerea a copleșit-o. Atunci a creat ceea ce s-ar putea numi un manifest Maya: Ea va trăi - pe deplin.

MAYA ANGELOU Și așa a făcut. A devenit o cantareata si dansatoare calypso intr-o cabaret din San Francisco. La sfârșitul anilor 1950, s-a mutat la New York și a participat la Harlem Writers Guild și s-a împrietenit cu nume sonore precum James Baldwin, care a încurajat-o să-și povestească povestea în Caged Bird. În anii care au urmat, zelul ei reînnoit pe viață o va duce pe ea și pe Guy în multe țări din întreaga lume. În 1961 s-a mutat la Cairo, unde a lucrat la Observatorul arab și câțiva ani mai târziu s-a dus la Ghana pentru a preda la Școala de Muzică și Dramă a Universității din Ghana. Ca urmare a călătoriilor sale, ea a devenit o vorbitoare fluentă în limbile franceză, italiană, spaniolă, arabă și Fanti, o limbă din Africa de Vest.

MAYA ANGELOU Astăzi, Maya este un tip de femeie universală: eseist, animator, activist, poet, profesor, director de film și mamă. Ea a scris mai mult de 20 de cărți și a avut odată trei titluri - Caged Bird, Inima unei femei și Even the Stars Looked Lonesome - pe lista de best seller-uri din New York Times bre, vreme de șase săptămâni consecutive. În 1993, ea a devenit primul poet de la Robert Frost în 1961, care să scrie și să recite o poezie la o ceremonie inaugurală prezidențială - un spectacol pentru care a câștigat un Grammy pentru cel mai bun album non-muzical. Ea este actriță nominalizata la premiile Tony, cea care a aparut in productii precum Look Away (1973) si Roots, o miniserie din 1977".

×
Subiecte în articol: Google Doodle Oprah Winfrey
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close