În Bucureşti, examenul de bacalaureat va fi organizat, în această sesiune, doar în colegiile naţionale şi "în unităţile de învăţământ mai serioase". În acest fel, conducerea Inspectoratului Şcolar General speră că se va evita orice suspiciune de fraudă, după ce sesiunea trecută a fost marcată de mai multe scandaluri de corupţie. Cele mai mari probleme au fost la Liceul Dimitrie Bolintineanu.
Chiar în prima zi a examenelor scrise, au fost făcute percheziţii de amploare la Liceul "Bolintineanu", cu implicarea SRI, DGA şi Poliţiei Capitalei. S-a creat haos în şcoală şi unii dintre părinţi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori au fost audiaţi în aceeaşi zi la Poliţia Capitalei, după ce la percheziţii s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Şi elevii au fost percheziţionaţi iar în faţa şcolii au fost aduse autocare cu care aceştia ar fi trebuit să fie duşi la audieri. Părinţii s-au revoltat din nou.
Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Un alt scandal a izbucnit în sesiunea trecută la Mangalia. Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" a fost arestat pentru că ar fi primit 3.000 de euro şi cazare într-un hotel din Saturn, de la mai mulţi elevi care susţineau examenul, pentru a-i ajuta să promoveze.
Bani pentru promovarea bacalaureatului s-au dat şi în Ialomiţa. Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012. Profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs.