Antena 3 CNN Actualitate Măsuri drastice pentru controlorii de tren care iau şpagă şi se poară urât cu călătorii

Măsuri drastice pentru controlorii de tren care iau şpagă şi se poară urât cu călătorii

3 minute de citit Publicat la 18:33 11 Ian 2010 Modificat la 18:33 11 Ian 2010
Măsuri drastice pentru controlorii de tren care iau şpagă şi se poară urât cu călătorii
O mare parte dintre călătorii CFR n-a mai trecut de mult timp pe la un ghişeu de bilete, iar astfel, oamenii preferă să dea şpagă şi acţiunile lor sunt încurajate de controlorii care nu refuză o "mică atenţie". Antena3.ro vă prezenta săptămâna trecută un filmuleţ postat online de către un utilizator al site-ului şi care a filmat o scenă în care "naşul" ia banii din mâna călătorului. Instituţia noastră l-a contactat atunci pe Adrian Vlaicu, directorul de marketing al CFR, care a precizat că va încerca să afle cine este autorul luării de mită din cadrul filmuleţului şi că aceste materiale sunt binevenite pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători. Tot Vlaicu a trimis către Antena3.ro o statistică pe anul trecut şi care indică tipurile de sancţiuni pe care personalul de tren le-a încasat în 2009, pentru luarea de mită sau pentru comportamentul inadecvat faţă de călători.




În perioada ianuarie ? noiembrie 2009, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători a dat 1282 de sancţiuni personalului de tren, pentru primirea de către controlorii de tren de "atenţii" din partea călătorilor care circulă fraudulos fără bilet, dar şi pentru faptul că personalul de tren se poartă neadecvat cu călătorii. Sancţiunile au conţinut anul trecut 259 de avertismente, 276 de suspendări ale Contractului de Muncă şi 62 de retrogradări. De asemenea, personalul de tren a mai fost sancţionat cu 678 de diminuări salariu şi 7 desfaceri definitive ale Contractului de Muncă.

"În aceeaşi perioadă a anului 2008, CFR a aplicat personalului de tren un număr de 1486 sancţiuni, respectiv 189 de avertismente, 195 de suspendări ale Contractului de Muncă, 52 de retrogradări, 1028 de diminuări salariu şi 22 de desfaceri ale Contractului de Muncă. În anul 2009, spre deosebire de anul precedent, numărul de sancţiuni aplicate personalului de tren a scăzut, datorită sporirii numărului de acţiuni de verificare a legitimaţiilor de călătorie la urcarea călătorilor în tren, intensificării controalelor în trenuri cu salariaţi ai CFR Călători şi echipe ale poliţiei Transporturi Feroviare, dar şi scăderii numărului de trenuri aflate în circulaţie şi reducerii traficului de călători, generate de lucrările care se execută la infrastructura feroviară", detaliază Adrian Vlaicu pentru Antena3.ro.

Tot el adaugă pentru Antena3.ro că în primele 11 luni ale anului 2009, CFR a eliberat în tren legitimaţii de călătorie unui număr de 659.032 de călători găsiţi fără bilete, în valoare de 6.513.841 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum mai spune Vlaicu pentru Antena3.ro, CFR a eliberat în tren legitimaţii de călătorie unui număr de 673.820 călători găsiţi fără bilete, cu o valoare de 7.343.975 lei.

"Vrem să-i sancţionăm pe angajaţii CFR care nu-şi văd de treabă"

Referitor la materialul video pe care Antena3.ro l-a postat săptămâna trecută, directorul de marketing al CFR recomandă persoanelor care postează online astfel de filmuleţe să precizeze data şi traseul călătoriei, pentru ca instituţia să poată sancţiona controlorii care săvârşesc astfel de fapte.

"Chiar îi rugăm pe călătorii care observă şi filmeză asemenea "activităţi" ale controlorilor, să trimită filmuleţele pe adresele de e-mail ale CFR Călători, pentru ca noi să-i putem sancţiona pe angajaţii care nu îşi văd de treabă. Astfel de infracţiuni sunt des întâlnite pe rutele de trenuri personale şi de navetă, unde tranzitul de călători este mai abundent decât la rutele normale", explică Vlaicu pentru Antena3.ro.
Directorul de marketing al CFR Călători adaugă pentru Antena3.ro că în momentul în care controlorii sunt ameninţaţi de o astfel de faptă şi sunt chemaţi în comisia de anchetă de către conducerea instituţiei, ei intră în concediu medical sau fără plată pe perioade lungi, chiar şi de doi ani, pentru a evita sancţionarea.

Paula Safta, Antena3.ro







×
x close