Antena 3 CNN Actualitate Măştile permise de lege: cum le identificăm pe cele conforme și cât timp poate fi purtată o mască

Măştile permise de lege: cum le identificăm pe cele conforme și cât timp poate fi purtată o mască

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:52 06 Ian 2022 Modificat la 15:58 06 Ian 2022
masti-permise-lege-criterii-conformitate
Măştile permise de lege: cum le identificăm pe cele conforme și cât timp poate fi purtată o mască Sursa foto: Pixabay

Vasile Ene, directorul unei companii producătoare de măști, a precizat pentru Antena 3 care sunt criteriile de identificare a unei măști de protecție conforme.

„Sunt două aspecte importante care diferențiază măștile din bumbac de măștile chirurgicale sau de tip FFP2. Materialul din care sunt produse nu oferă protecție și nu sunt verificate sub niciun standard.

În principal, românii trebuie să urmărească măștile produse în România, care au marcajul CE și care au fost testate și verificate într-un laborator autorizat conform standardelor europene.”, a declarat Vasile Ene la Antena 3.

Și organizația pentru protecția consumatorilor, InfoCons, atrage atenția asupra criteriilor de conformitate ale măștilor:

„Principalele informaţii ce trebuie să se regăsească sunt: numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului; marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spaţiu liber şi apoi: „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb”, transmite InfoCons.

Directorul companiei a precizat că ”o mască, conform standardelor, poate fi purtată până la 8 ore, chiar și 10 ore.”

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

Citește și: Excepţii de la purtarea măştii de protecţie. Lista categoriilor de persoane scutite de această măsură

Peste 60% din măștile FFP2 de pe piață nu ne protejează de COVID-19

Peste 60% dintre măștile tip FFP2 sunt neconforme, transmite InfoCons, o organizație pentru protecția consumatorilor. În total, nu mai puțin de 284 de tipuri de măști prezente pe piață nu ne protejează de virusul COVID-19.

Până la această oră, autoritățile nu au stabilit ce instituție a statului verifică dacă o mască de protecție este conformă sau nu, însă fac acest lucru organizațiile nonguvernamentale.

Aceștia susțin că 284 de tipuri de măști neconforme, adică 61%, sunt măști FFP2. Peste 80% dintre măștile FFP2 neconforme provin din China, alte 4,22% sunt din Turcia, iar 6,33% dintr-o țară necunoscută.

Comisia Europeană a avertizat și ea despre cele aproape 300 de măști neconforme de tipul FFP2.

„În primul rând, ar trebui ca autoritățile publice să își facă datoria ca astfel de produse să nu se regăsească în magazine, iar pe cealaltă parte să facă publice controalele cu privire la anumite teme pe care le au de control.

Ce este extrem de important, în calitatea noastră de consumatori, ne simțim de multe ori de unii singuri și noi luptăm cu tot și cu toate. Este clar că acest tip de produs, măștile, ne pot salva chiar viața, mai ales în acest val 5 care se anunță a fi chiar agresiv”, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
 

×
Etichete: măşti FFP2
x close