Antena 3 CNN Actualitate Trei mașini din zece circulă fără RCA. Soluția autorităților pentru a stopa fenomenul

Trei mașini din zece circulă fără RCA. Soluția autorităților pentru a stopa fenomenul

1 minut de citit Publicat la 19:54 04 Ian 2016 Modificat la 19:54 04 Ian 2016
masina.jpg
foto: freeimages.com/Gabriella Fabbri
Gradul de cuprindere în asigurare a autovehiculelor din România depășea cu puțin 70%, după primele șase luni din 2015, deși organismele europene impun un nivel de minimum 85%, relevă un raport al Consiliului Concurenței. În cadrul categoriei vehiculelor "altele decât autoturisme", acolo unde autoutilitarele și camioanele sunt dominante, procentajul de asigurare ar fi chiar mai mic, de doar 52%, potrivit profit.ro.

Consiliul Concurenței precizează, totuși, că procentajele avansate nu sunt foarte exacte, pentru că nu se știe clar câte dintre mașinile neasigurate circulă efectiv pe șosele. Scopul acestor calcule este acela de a arăta că, din 2011 până în 2015, procentajul autovehiculelor asigurate a scăzut. În 2011, peste 74% dintre autovehicule aveau asigurare RCA, potrivit calculelor Consiliului Concurenței, iar la jumătatea lui 2015 doar 72% mai dețineau o astfel de poliță.

“După părerea mea, gradul de cuprindere în asigurare este undeva  sub 70%, dacă scoatem polițele pe o lună, iar tendința este de scădere. Nu cred, însă, că în cazul autovehiculelor comerciale gradul este de doar 50%. Experiența mea spune că firmele se asigură mai mult decât persoanele fizice”, spune Viorel Vasile, președintele Safety Broker, cel mai mare intermediar din asigurări.

În opinia Consiliului Concurenței, principalele efecte ale numărului mare de autovehicule  neasigurate sunt creșterea daunelor achitate de  Fondul pentru Victimele Străzii și posibila majorare a contribuțiilor asigurătorilor. În final, cei care vor plăti pentru accidentele provocate de mașinile neasigurate sunt tot șoferii care vor să cumpere o poliță RCA.

Mai mult, pe profit.ro

×
Etichete: RCA
x close