Săptămâna trecută autoritățile hotărâseră ca masca să fie obligatorie doar în Municipiul Iași și doar în piețe sau în stațiile mijloacelor de transport în comun.
„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis ca, în intervalul 1 - 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iași", a anunțat Prefectura Iași.
Sunt exceptați de la această măsură persoanele care fac activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
„În urma analizei făcute de autoritățile publice cu atribuții în domeniu, care monitorizează indicatorii ce descriu cel mai bine evoluția răspândirii infecției cu SARS COV2 la nivelul județului Iași, s-a considerat necesară adoptarea acestei decizii mai ferme și fără echivoc, astfel încât să putem sprijini mediul sanitar în efortul său de a gestiona epidemia de COVID-19. E o măsură pe care o luăm pentru o perioadă limitată de timp, perioadă la capătul căreia sperăm să vedem efecte în îmbunătățirea indicatorilor monitorizați”, a declarat prefectul Marian Grigoraș.
Cei care nu vor purta mască riscă o amendă între 500 și 2.500 de lei.
Mai multe județe instituie obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise: Argeș, Dâmbovița, Galați și Vâlcea
După Argeș, Dâmbovița și Galați, și autoritățile din Vâlcea au descis ca masca să devină obligatorie pe stradă în zonele aglomerate. Astfel, în tâguri, piețe, ștranduri, piscine. gări, autogări sau stații de transport în comun oamenii sunt nevoiți să stea cu masca pe față.
La Râmnicu Vâlcea autoritățile au decis în Comitetul județean pentru situații de urgență faptul că masca de protecție trebuie purtată chiar și în ștranduri, acolo unde nu poate fi asigurată distanța între persoane. Pentru a evita ca oamenii să stea la plajă purtând masca, autoritățile au distanțat șezlongurile, le-au așezat la 2 metri unele de altele.