Potrivit reprezentanților CMBSU, în textul inițial remis presei s-a strecurat o eroare de redactare.
„Întrucât redactarea reglementării obligativității măștii de protecție a creat confuzie în rândul publicului, în ceea ce privește definirea noțiunii de spațiu public, urmare solicităriilor venite din mass media, am cerut clarificări asupra acestui aspect Direcției de Sănătate Publică București- care, prin d-na director Oana Nicolescu-conducătorul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea de îmbolnăviri în masă, a constatat strecurarea unei erori materiale în redactare”, au transmis duminică seara reprezentanții CMBSU, potrivit Mediafax.
Diferența față de versiunea anterioară o reprezintă folosirea celor două puncte care marchează enumerația.
Aceștia anunță că în loc de „în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura” se va citi „în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”.
În comunicatul de presă transmis de Prefectura București se precizează instituirea următoarelor măsuri, pentru 14 zile, începând cu data de 27.09.2021, ora 00:00:
- În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
- STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează:
– în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși;
– în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.
STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
– Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție
Prefectura București mai transmite că pentru anumite grupe/clase din 16 școli din Capitală cursurile cu prezență fizică vor fi suspendate.
Rata de infectare în Bucureşti este în creștere
Rata de infectare este, duminică, de 4.35 la mie în București, după ce sâmbătă a fost de 4,1 la mia de locuitori.
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) s-a întrunit vineri pentru a decide noi restricții în Capitală.
În localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mie se intră în restaurante și cafenele cu certificatul COVID. Aceeași regulă se aplică pentru nunți, botezuri, mese festive, cinematografe, spectacole și concerte.
Conform proiectului de hotărâre adoptat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, este obligatorie purtarea măștii de protecție pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.
Sunt permise orele de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție.
Capitala este de miercuri în scenariul roșu
În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele cu certificat COVID.