Eroul din avion a declarat că în clipa dezastrului a auzit cum trunchiurile copacilor lovesc avionul, iar mai apoi şi-a pierdut cunoştinţa.
"Se simţea mirosul de combustibil şi era riscul exploziei. Mai întâi m-am evaluat pe mine, să văd dacă sunt bine, apoi m-am uitat după colegi. Trei dintre ei au ieşit singuri, mai era pilotul prins între rămăşiţele avionului şi copilotul catapultat în afara avionului", a relatat medicul Zamfir.
Zamfir a mai spus că pilotul Adrian Iovan i-a cerut să îl salveze, acesta fiind prins între fiarele avionului.
"Adrian Iovan era prins sub o bucată mare de aripă. Mi-a spus că are piciorul prins, am încercat să-l eliberez, s-a mişcat puţin dar tot avea piciorul prins. Am încercat inclusiv cu ceva instrumente să ridic bucata de aripă, dar n-am reuşit. Iniţial a fost conştient, după care nu a mai fost conştient. M-am străduit să-i eliberez corpul, parţial am reuşit, dar piciorul era încă prins. Ceilalţi colegi au reuşit să iasă prin lateral, unde uşile erau smulse de impact. Erau loviţi, traumatizaţi şi acuzau dureri", a povestit doctorul salvator.
Potrivit medicului Zamfir, tânăra Aurelia Ion părea să aibă cea mai gravă stare de sănătate.
"Avea semne vitale şi respira la momentul respectiv(după aterizarea forţată a avionului- n.red.)", a spus medicul.
"Atunci când ne-am prăbuşit era încă lumină. Am avut o lanternă cu care am făcut mai târziu semnale. Stăteam grupaţi, am făcut la un moment dat un foc(...). Am intrat pe Google Maps şi ceea ce am găsit acolo am trimis celor care mi-au cerut( coordonatele de localizare- n.red)", a mai spus medicul, care admite că viaţa lui este datorată pilotului Adrian Iovan.
"Am trăit tot timpul cu speranţa că ne va găsi cineva".
Medicul a confirmat că el şi ceilalţi şase din avionul prăbuşit au fost găsiţi de un bărbat "care a anunţat apoi şi pe alţii".
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.200 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Fratele studentei moarte în accidentul din Apuseni: Aurelia ar fi supravieţuit dacă avionul ar fi fost găsit mai devreme
La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi alţi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.
Citeşte şi:
"Piloţii nu mor niciodată. Ei decolează şi nu se mai întorc". Mesaje sfâşietoare pe reţelele de socializare pentru Adrian Iovan şi Aurelia Ion