Antena 3 CNN Actualitate Mărturii cutremurătoare ale unei asistente despre doctorița de la Sf. Pantelimon acuzată de omor: Alegea cine trebuie să moară

Mărturii cutremurătoare ale unei asistente despre doctorița de la Sf. Pantelimon acuzată de omor: Alegea cine trebuie să moară

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 09:23 09 Aug 2024 Modificat la 10:36 09 Aug 2024
spitalul pantelimon din bucuresti inquam photos
Procurorii au găsit de două ori scăderi bruşte şi nejustificate ale dozelor de noradrenalină, la un pacient de la Spitalul Pantelimon. Sursa foto: Inquam Photos- George Călin

Declaraţiile exclusive ale uneia dintre asistentele implicate în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon par că încep să facă lumină în acest caz.

Asistenta a povestit că unul dintre medicii care ar fi omorât pacienţii la ATI s-ar fi „comportat ca Dumnezeu, adică alegea cine merită să trăiască şi cine trebuie să moară”. 

În general proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. 

Martora a arătat că a avut situații când inculpata a venit pe unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1 ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare. 

Când martora a sesizat modificarea, nefiind informată despre ea, a trecut valoarea înapoi cum era în foaia de observație. 

Inculpata a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou rata pe 1 ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare, adică 20 ml/h.

Martorei i s-a întâmplat să găsească robinetul cu calea de noradrenalină închis, moment în care ieşea din nou pe hol și striga în gura mare „cine mi-a oprit robineții, că vă rup mâinile?”, dar nu îi răspundea nimeni. 

Speriate de întreaga situaţie din spitalul în care lucrau, după ce prea mulţi pacienţi mureau la ATI, o altă asistentă s-a confesat unei colege, zicându-i: „Am spus adevărul!”, referindu-se la momentul audierii.

Carmina Pricopie, senior editor Antena 3 CNN: Specialiști de la INML concluzionează că reducerea noradrenalinei are o legătură de cauzalitate directă cu decesul persoanei respective. Există la dosar această expertiză medico-legală.

Foarte important: la acest pacient, starea lui s-a îmbunătățit la un moment dat și dintr-o dată, brusc, din nou se înrăutățește. Şi este legată această a doaa înrăutățire a stării de sănătate cu reducerea acestei substanțe, noradrenalină. 

Asistenta care l-a și resuscitat înainte i-a administrat pe furiș, cu o seringă, direct în perfuzie noradrealină, fără să vadă medicul ATI, a spus ea.

Practic, acest dosar și tot acest scandal a ieșit la iveală, după ce mai multe asistente de la Spitalul Sfântul Pantelimon au văzut că au o mare problemă și că le mor pacienții. 

S-a făcut o anumită fotografie la unul dintre injectomate, fix la injectomatul pacientului în vârstă de 54 de ani. Vorbesc asistentele că era o stare de presiune în Spitalul Sfântul Pantelimon despre faptul că ele administrau pe furiș această noradrenalină.

Ce ştim în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon

11 aprilie – procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis o anchetă penală, după o plângere în care erau reclamate morţi suspecte ale unor pacienţi la ATI

11 aprilie - Ministerul Sănătăţii anunţă că spitalul a desemnat o comisie internă de anchetă

11 aprilie - managerul spitalului declară că niciun medic nu a reclamat nimic suspect

13 aprilie – șefa secției de ATI spune că scandalul acuzaţiilor în cazul deceselor suspecte a pornit de la „furia unei singure persoane”

17 aprilie – Corpul de control al ministrului a concluzionat că „sesizările formulate de angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducere și persoanele în cauză”

18 aprilie – Ministrul Sănătăţii spune că ancheta amănunţită va fi cea a Colegiului Medicilor

1 mai – Colegiul Medicilor a prezentat rezultatul anchetei şi spune că, în toate cele 17 cazuri de deces, nimeni nu ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.

Ce ştim clar este că procurorii au găsit de două ori scăderi bruşte şi nejustificate ale dozelor de noradrenalină la un pacient.

Ce nu ştim în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon

1. Cine i-ar fi determinat pe medici să reducă doza de noradrenalină?

2. Care sunt motivele pentru care medicii ar fi scăzut doza de noradrenalină?

3. De ce conducerea spitalului, şefa Secției ATI nu ar fi ştiut de aceste decizii?

4. Este pentru prima dată când s-ar fi recurs la o asemenea faptă?

 

×
x close