Antena 3 CNN Actualitate Mărturia românilor reţinuţi în Irak

Mărturia românilor reţinuţi în Irak

Mărturia românilor reţinuţi în Irak
05 Feb 2007   •   13:19

Cei doi muncitori români arestaţi timp de trei luni în Irak declară că au fost trataţi bine pe perioada detenţiei, dar sunt profund marcaţi de experienţa neplăcută pe care au trăit-o. Ei sunt acum sub protecţia militarilor români, într-o tabără a cărei poziţie nu poate fi indicată din motive de securitate. Adrian Gânceanu şi Nelu Ilie au fost reţinuţi pentru că au filmat fără permisiune baza militară americană unde lucrau.

Cei doi muncitori au povestit pentru Radio România Actualităţi încercările prin care au trecut din momentul în care au fost reţinuţi de poliţia militară americană pentru că au filmat o bază din Irak. Amândoi au spus că au trăit o experienţă care i-a marcat psihic, fiind însă conştienţi că au încălcat regulile de securitate într-o bază militară.

Din cele trei luni, cea mai mare perioadă ei s-au aflat într-o închisoare din Bagdad, împreună cu peste 400 de deţinuţi arabi. Au purtat o salopetă pe care era scris ?prizonier de război?.

Numele lor au fost înlocuite cu cifre şi au fost supuşi la interogatorii, inclusiv la detectorul de minciuni, pentru a se stabili dacă au avut intenţii ostile atunci când au luat imagini cu baza militară.

Nu au avut acces la avocaţi şi chiar personalul diplomatic de la Ambasada României a primit cu greutate permisiunea să-i viziteze. În momentul eliberării, cei doi se aşteptau să fie mutaţi într-o altă închisoare, dar un sergent major din armata americană a venit cu un ordin scris care prevedea eliberarea expresă.

Cei doi au făcut un apel către muncitorii români din Irak să respecte regulile din bazele în care lucrează, pentru a evita o experienţă neplăcută. Imediat după ce au fost eliberaţi, cei doi muncitori au fost sunaţi la Ambasada din Bagdad de preşedintele Traian Băsescu. Au fost îmbărbătaţi de şeful statului, care a spus că îi aşteaptă să ajungă sănătoşi acasă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close