Antena 3 CNN Actualitate Mărturia comunismului - 5 kilometri de hârtii la Arhive

Mărturia comunismului - 5 kilometri de hârtii la Arhive

Mărturia comunismului - 5 kilometri de hârtii la Arhive
27 Aug 2007   •   15:10

Tone de documente emise în timpul regimului comunist aşteaptă să fie cercetate de către istorici. Printre acestea se ascund şi fişele de cadre, care cuprind date desre activitatea, dar şi despre viaţa privată a celor care au avut funcţii de conducere înainte de 1989. Arhivele Naţionale au drept mărturie a comunismului din România 5 kilometri de hârtii. Documentele se află în sediile locale ale instituţiei, dar nu toate au fost inventariate. Circa 50% din arhivele locale au fost inventariate până în acest moment. În ceea ce îi priveşte pe preoţi, singurul dosar este cel referitor la patriarhul Teoctist.

Studierea documentelor din perioada comunistă care nu au aparţinut securităţii se loveşte acum de două piedeci: pe de o parte lipsa de personal de la arhive pentru inventarierea hârtiilor, iar pe de alta, o lege ambiguă.

Directorul Arhivelor Naţionale consideră că ?cel mai bine ar fi ca acea ordonanţă de desecretizare de care vorbea atât primul ministru, cât şi preşedintele, să fie emisă cât mai curând?.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close