Antena 3 CNN Actualitate Mărturia colonelului SPP care îl acuză pe generalul Pahonțu de crimă: „Am tăcut de frică. Mi-a spus să am grijă că am copii de crescut”

Mărturia colonelului SPP care îl acuză pe generalul Pahonțu de crimă: „Am tăcut de frică. Mi-a spus să am grijă că am copii de crescut”

S.T.
4 minute de citit Publicat la 21:48 04 Aug 2016 Modificat la 21:48 04 Aug 2016
gen.jpg

Șeful SPP, Lucian Pahonțu, este acuzat de un subordonat că a împușcat mortal un om.

Colonelul Petre Soare susține că Lucian Pahonțu l-a împușcat mortal pe Ion Popa la o partidă de vânătoare. Petre Soare susține că i s-a cerut să servească procurorilor o variantă care îl protejează pe Pahonțu și să ascundă astfel adevărul.

Fiindu-i șef, angajatul SPP trăiește de peste patru ani cu presiunea acestei situații și a ajuns să se teamă pentru viața sa. Petre Soare a decis să spună adevărul și a trimis informări până la cel mai înalt nivel din stat, cerând ca evidențele acestui caz să fie analizate în mod corect.

Incidentul cu pricina a avut loc în ianuarie 2012, în pădurea Turbatu din Drăgănești, județul Prahova.

Petre Soare a vorbit, joi, la Antena 3 despre pierderea prietenului său, Popa Ion, despre cum s-a petrecut tragedia și despre urmările ei.

„Am auzit două focuri de armă(...). L-am văzut pe Popa cu o armă în mână și una pe umăr. Merg 5-6 metri spre el și l-am văzut că tresare. A scăpat arma jos, a stat cinci secunde și a căzut pe spate”, a mărturisit colonelul Petre Soare.

„Am auzit pe fondul acestei tresăriri foc de armă(...). Am fugit, am fost speriat, nu știam ce s-a întâmplat. Avea un semn în frunte, nu știam ce s-a întâmplat. În momentul când am ajuns prezenta spasme și lăsa impresia că se îneacă cu sânge. Nu știam cum să fac, l-am luat ușor într-o parte și am observat o armă. Am considerat-o un pericol și am luat-o ușor și am dat-o în dreapta să nu se descarce. Și cea care i-a căzut din mâini era între picioarele mele și am luat-o și pe aceea să o mut. Am observat că izvora din craniul lui materie cenușie(...). L-am sunat pe generalul Pahonțu și nu mi-a răspuns. L-am sunat pe șofer apoi(...). Mi-a răspuns, a venit și a încercat și el să-l sune pe domnul general și nu i-a răspuns nici lui. A scos portavocea din mașină și a anunțat că e incident de tragere. La două minute văd că apare din direcția din care a venit glonțul generalul Pahonțu(...). Mă uitam la el, el era speriat și șoferul Avram i-a spus că nu mai e nimic de făcut. Pahonțu rămâne un pic descumpănit și îmi spune că pleacă să aranjeze. Își schimbă tonul apoi și-mi spune să le spun vânătorilor că nu a fost acolo și de Popa să zic că s-a autoaccidentat(...). Nu știam ce să fac”, a mai spus Petre Soare.

Petre Soare: „M-am dus către zona vânătorilor să le spun ce s-a întâmplat... Vânătorii vin cu mine și observă cadavrul lui Popa Ion și când mă uit în spate ei plecau către drum. Am strigat la ei și ei plecaseră(...). Am sunat pe generalul Pahonțu, nu mi-a răspuns. Mi-a răspuns șoferul și mi-a zis să sun la 112. Atunci am realizat că au fugit. Eu am rămas singur. Din câți oameni au fost, eu am rămas singur”.

Am tăcut de frică. Mi s-a spus foarte clar de către generalul Pahonțu să mențin varianta ordonată”, a mai spus Petre Soare, precizând că a fost amenințat de generalul Pahonțu.

Mi-a spus: „Ai grijă că ai copii de crescut!”. Am rămas mut(...). M-am consolat cu ideea că adevărul va ieși la iveală”, a adăugat Petre Soare.

Petre Soare: „Când am văzut că trenează ancheta mi-am dat seama că se va încerca să mă implice pe mine”

„În 6 martie 2013 mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”, a precizat colonelul Petre Soare.

Eu nu aveam armă. Mi s-au adus acuze că eu l-am împușcat în cap, că am luat arma lui. Că eram cel mai aproape(...). Dacă trăgeam de aproape nu mai avea cap. Capul lui exploda ca un pepene. Este un glonț folosit la vânătoare cu scopul de a doborî un urs, un mistreț”, a declarat colonelul, adăugând că el nu a văzut că generalul Pahonțu a fost cel care a tras cu arma în Ion Popa.

Colonelul Petre Soare: Nu sunt vinovat. Nu am avut armă, nu eu am tras cu arma de vânătoare

Conform Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu Lucian Pahonțu ar fi cel care a tras cu arma accidental.

„Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti se află înregistrată o cauză având ca obiect un incident petrecut la o partidă de vânătoare, soldat cu rănirea prin împuşcare şi, ulterior, decesul unei persoane.

Prin ordonanţa din 15 iulie 2016, procurorii militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Soare Petre (colonel în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă letală fără drept.

În ordonanţă procurorii militari au reţinut următoarea situaţie de fapt:

La data de 4 ianuarie 2012, în jurul orelor 16.40, în timp ce se afla pe raza comunei Drăgăneşti, din judeţul Prahova, la o partidă de vânătoare organizată, utilizând fără drept arma victimei, inculpatul Soare Petre a împuşcat-o din culpă pe aceasta.

În cauză a fost administrat un probatoriu complex, efectuându-se până în prezent constatari tehnico-ştiinţifice fizico-chimice, expertize medico-legale, o expertiză balistică judiciară, precum şi una interdisciplinară balistică şi medico-legală”, se arată într-un comunicat remis redacției stiripesurse.ro.

×
x close