Antena 3 CNN Actualitate A început marșul anti-sărăcie! Oamenii cer pensii și salarii mai mari

A început marșul anti-sărăcie! Oamenii cer pensii și salarii mai mari

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 09:36 17 Oct 2022 Modificat la 10:34 17 Oct 2022
A început marșul anti-sărăcie! Oamenii cer pensii și salarii mai mari
Sursa foto: antena 3 CNN

Update 10:30. Programul mitingurilor este următorul:

Caravana cu plecare din zona Ardeal 

Miting Zalău: 17 octombrie 2022, ora 9.00  

Miting Deva: 17 octombrie 2022, ora 15.00  

Miting Târgu Jiu: 18 octombrie 2022, ora 10.00  

Miting Râmnicu Vâlcea: 18 octombrie 2022 ora 15.00  

Miting Slatina: 19 octombrie 2022, ora 12.00  

Caravana cu plecare din zona Moldova:  

Miting Bacău: 17 octombrie 2022, ora 12.00  

Miting Galați: 18 octombrie 2022, ora 11.00.  

Miting Slobozia: 19 octombrie 2022, ora 11.00. 

Update 10:00. Zeci de persoane s-au adunat deja în Zalău pentru a protesta. 

Primele proteste au loc în Zalău şi în Bacău. Oamenii cer majorarea pensiilor și a salariilor, dar şi măsuri care să oprească creșterea prețurilor. 

Sindicaliștii spun că milioane de oameni au ajuns la limita sărăciei după scumpirea alimentelor, a produselor esențiale şi a energiei, în timp ce guvernanții şi bancherii iau măsuri care înrăutățesc şi mai mult situația populației. 

Confederația CNS Cartel ALFA anunță "marșul anti-sărăcie", care începe pe 17 octombrie și se va încheia pe 21 octombrie. Sindicaliștii vor să îi determine pe guvernanți să stopeze creșterea prețurilor și să majoreze veniturile populației. 

Sindicaliștii susțin ca prețurile la energie, alimente și alte produse esențiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce guvernul, economiștii și bancherii iau măsuri care pun presiune și mai mare asupra cetățenilor , în timp ce companiile din energie au profituri record. 

În același timp, sindicaliștii atrag atenția și asupra faptului că, în contextul actualelor prețuri, foarte multe unități economice sunt puse în situația de a-și înceta activitatea, iar cetățenii români vor fi puși în situații dramatice din cauza superficialității cu care este tratată problema la nivel politic. 

Este nevoie de acțiune imediată în patru direcții prioritare, spun aceștia:  

  • Stoparea creșterii prețurilor 

  • Creșterea salariilor și pensiilor 

  • Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social 

  • Aplicarea integral și fără discriminare a Legii 153/2017 și Legii 195/2020 

Protestul Cartel ALFA se va derula în perioada 17-21 octombrie 2022, sub forma a două caravane care vor porni din zonele Ardeal și Moldova spre București, cu proteste organizate în localități de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activități de producție și pierderea locurilor de muncă. Cele două caravane se vor întâlni la București unde va avea loc pe 20 octombrie un amplu miting-marș în Piața Victoriei și Piața Revoluției. 

”Avem 9.000 de întreprinderi închise din cauza crizei energetice”

”Caravanele sunt construite pentru a antrena, pe deoparte, marile orașe afectate de criza energetică și a gazului metan, în sensul în care sunt întreprinderi care, între-o formă sau alta, au început să reducă numărul de salariați, unele chiar au închis afacerea, zone care sunt afectate, zone în care cetățenii sunt afectați, sperând ca prin acest lucru să atragem atenția decidenților politici asupra necesității de a nu mai sărăcii populația la ora actuală. Scopul acestui miting este să atragem atenția că măsurile sau lipsa măsurilor guvernamentale dar și a Parlamentului fac să sărăcească continuu populația țării. Ori pe lucrători, ori pe pensionari care sunt direct afectați. 

Sistemul de plafonare și compensare nu face decât să dubleze prețurile pentru toată lumea, mă refer la prețul casnic, pentru mare parte din IMM-uri, fără să stopeze creșterea aberantă a prețurilor energetice care a fost generată de stoparea unor producători de energie. În același timp, inflația devine galopantă pentru că operatorii economici, neștiind cum se va termina sau cum se va stopa creșterea resurselor energetice, nu fac decât să înceapă o creștere a prețurilor pe care o resimțim în coșul zilnic, ajungând să avem o situație disperată, cu creșteri la produsele de bază de 40-50%, chiar mai mult punctual în mai multe componente ale coșului. 

Dar ceea ce este cel mai distructiv este faptul că în sectorul economic întreprinderile se resimt. Deja avem peste 9000 de întreprinderi care sunt închise la ora actuală din cauza crizei energetice. Deci practic, pe lângă criză socială, din cauza inflației, se va dubla cu o criză economică prin care o mare parte din cetățeni își vor pierde resursele financiare, pierzându-și locurile de muncă respective”, a explicat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, la Antena 3 CNN. 

×
x close