Cutremurul din 1977 i-a surprins pe specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare şi nu se aşteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter.
"A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977 şi a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, Institutul înregistrează seismul cu 30 de secunde înainte, iar instalaţiile cu risc sunt blocate", a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Profesorul a arătat că la patru secunde după producerea seismului, Institutul ştie care este magnitudinea în Vrancea. După sesizarea cutremurului sunt blocate instalaţiile cu risc: centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma de la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin.
De asemenea, prin STS, sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru situaţii de urgenţă.
În Bucureşti, conform informaţiilor furnizate de Primăria Bucureşti, 112 clădiri sunt înscrise în clasa I de risc seismic, care prezită pericol public.