Marius-Alexandru Dunca, propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Agerpres.
Decizia a fost luată cu 22 voturi ''pentru'' şi 12 ''împotrivă''
''Îmi propun să ofer respect sportului românesc şi recunoştinţă şi onoare sportivilor. Pentru aceasta trebuie să implicăm toate ministerele şi de aceea vom institui Consiliul Naţional al Mişcării Sportive din România. Acest consiliu va avea obligaţia să elaboreze şi să armonizeze legislaţia în vigoare după nişte norme şi reguli clar stabilite. Este nevoie, de asemenea, de reluarea legăturilor între sportul de masă şi sportul de performanţă. Suntem responsabili pentru viitor şi trebuie să luăm în calcul că sportivii îşi sacrifică întreaga tinereţe pentru a ne face mândri pe noi românii. Ei sunt singurii care ne scot în stradă şi de aceea este de datoria noastră de a reda sportului românesc gloria de altădată'', a declarat Dunca în cadrul audierilor.
Dunca a afirmat că în mandatul său va pune accent pe promovarea educaţiei sportive în şcoli, implicarea administraţiei locale în sport, reorganizarea competiţiilor sportive interşcolare, dotarea fiecărei şcoli cu o sală de sport, organizarea unui eveniment intitulat ''România în mişcare'', precum şi desemnarea a 10-15 federaţiei de interes naţional, care să beneficieze de finanţare suplimentară.
''În ceea ce priveşte infrastructura sportivă, ne propunem la nivel naţional construcţia a cel puţin două săli polivalente cu 10-15.000 de locuri, la standarde internaţionale, două baze nautice, alte două baze pentru canotaj, două hipodromuri şi un velodrom'', a adăugat Dunca.
Acesta a menţionat că bugetul ministerului pentru 2017 va fi suplimentat cu 198 de milioane de lei. ''Dorim alocarea a 1% din PIB cumulat către sport în următorii cinci ani. Acum avem 0,052% din PIB, dar dorim avem 0,2% începând cu acest an. De aceea, bugetul MTS va fi suplimentat în 2017 cu 198 de milioane de lei'', a explicat Dunca.
Marius-Alexandru Dunca s-a născut la 19 iulie 1980 şi a absolvit Facultatea de Ştiinţa Materialelor la Universitatea Transilvania Braşov (2004) şi mai multe mastere în: optimizarea Proiectării Utilajelor Tehnologice, la Universitatea Transilvania Braşov (2005), managementul politic, la Institutul ''Ovidiu Şincai'' Bucureşti (2007), protecţia şi managementul mediului la Universitatea Transilvania Braşov (2008), potrivit site-ului www.senat.ro.
Printre cursurile şi specializările efectuate se numără: auditor în domeniul calităţii Procomunita, Sibiu (2009); curs specializare - introducere în securitatea naţională la Colegiul Naţional de Apărare (2009), expert Achiziţii Publice Versus Project, Braşov (2010), curs specializare - perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale la Institutul Diplomatic Român (2010-2011), bursă ''Friedrich Ebert'' pentru tineri politicieni la Fundaţia ''Friedrich Ebert'' (2011); curs specializare la Colegiul Naţional de Informaţii Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu" (2014); curs de specializare în managementul plăţilor în afacerile internaţionale, la Institutul Bancar Român (2015).
A fost consilier de cabinet parlamentar la Camera Deputaţilor (nov. 2006-nov. 2007) şi consilier de cabinet europarlamentar, la Parlamentul European (dec. 2007-dec. 2008).
A mai fost director la Diamond Cleaning, Braşov (sept. 2006-mai 2009; nov. 2009-mai 2012).
Din mai 2012 până în februarie 2014 a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar din februarie 2014 până în noiembrie 2015 a fost preşedinte al aceleiaşi instituţii.
În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de senator pe listele PSD, în circumscripţia electorală nr. 8 din Braşov. În această calitate, este vicepreşedinte al Comisiei economice, industrii şi servicii.