”Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, așa cum propus în primă fază, cu cel puțin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliție și luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, așa cum a precizat şi președintele PSD Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă”, a declarat Marius Budăi, întrebat luni, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor.
Mai mult decât atât, ministrul Muncii susține că, în momentul în care a fost făcută această propunere, a fost identificată și sursa bugetară.
„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naționale de Prognoză, pe site-ul Institutului Național de Statistică, pe execuția bugetară din cadrul Ministerului de Finanțe”, a menționat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a anunțat, de asemenea, pe o rețea socială, că salariul minim se va majora şi va ajunge la 3.000 de lei, din ianuarie anul viitor.
"(...) Ziua Mondială a Muncii Decente a apărut din anul 1999, în urma unei campanii a Organizației Internaționale a Muncii, iar din anul 2008 apărarea muncii decente a fost transformată într-o zi globală de acțiune în care se militează pentru locuri de muncă demne, remunerate corespunzător, exercitate în deplină siguranță și care să asigure un minim de protecție socială lucrătorului și familiei acestuia.
În acord cu principiile care stau la baza marcării acestei zile și ținând cont și de contextul economic și social dificil pe care îl traversăm cu toții, Guvernul analizează intens variante de soluții care ar putea să vină în sprijinul lucrătorilor, dar și al angajatorilor, astfel încât impactul crizei economice să fie cât mai mic.
Majorarea salariului minim la 3.000 de lei, începând cu luna ianuarie a anului viitor, modernizarea sistemului de protecție socială, de îmbunătățire a capacității de coordonare a măsurilor luate, dar și a intervenției directe asupra cauzelor de transmitere a sărăciei sunt lucruri care ne preocupă și care trebuie analizate cu partenerii sociali", a scris recent ministrul Muncii, Marius Budăi, pe pagina de Facebook.