Este vorba despre eliminarea pragului stabilit de USR și Cîțu, respectiv PNL, cu Ursula von der Leyen.
„Despre pensiile contributive, cea mai mare victorie pentru români va fi eliminarea din PNRR a acelui procent inuman la adresa cetățenilor români, de a fi condamnați la sărăcie pentru următorii 50 de ani și este clar că din discuțiile de până acum, de la nivelul UE, de la nivelul familiei Socialiștilor-Europeni, avem toată susținerea acestui procent din PNRR. Să nu mai condamnăm cetățenii României la sărăcie pentru următorii 50 de ani.
În PNRR se vorbește să nu avem 9,4% (n.r. – din PIB, cheltuieli maxime cu pensiile). Niciun stat membru UE nu are în PNRR așa ceva. Nicăieri nu există acest prag! Această inepție trebuie scoasă din UE.
Atât am fost de iubitori de români – cei care au scris atunci, Ghinea, Turcan și Cîțu, că românii trebuie să fie săraci”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, la România TV.
Ministrul Muncii promite că pensiile vor crește cu cel puțin 10% începând de anul următor.
„Eu nu voi face licitații de procente pe seama seniorilor României”, a mai precizat Marius Budăi.
Cum se schimbă sistemul de pensii din România. Toate pensiile vor fi recalculate
Antena 3 a prezentat documentul de la Banca Mondială în care experții ne spun cum ar trebui să arate pensiile românilor.
Vor fi recalculate toate pensiile şi cel mai probabil cele speciale vor fi impozitate aşa încât să nu mai existe inechități.
Printre modificările propuse de Banca Mondială se numără următoarele:
- toţi participanţii contribuie cu 25% din venit;
- pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obţinute pe o perioadă mai lungă de timp;
- vârsta de pensionare va fi aceeaşi ca şi pentru sistemul public general (65 de ani);
- nicio categorie nouă de pensii speciale nu va fi creată;
- categoriile actuale de pensii speciale vor fi raţionalizate;
- protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi doar la pensiile magistraţilor.
"Dacă discutăm de recalcularea pensiilor în general una este regula după care se recalculează pensiile cele stabilite pe bază de punctaj, unde se pune în discuție luarea în calcul a tuturor veniturilor de natură salarială, cele care până acum nu au făcut parte din baza de calcul, şi modificarea formulei de calcul în sensul renunțării la acel punctaj mediu care producea diferențe de cuantumuri între diferitele contingente de pensionari.
În ceea ce priveşte pensiile de serviciu, căci despre acestea este vorba, aici discutăm, în cazul celor din Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de o lege care stabileşte o altfel de formulă de calcul şi aici avem în vedere că acele persoane nu au încasat salarii, ci au avut solde şi o altfel de retribuire, iar cei care beneficiază de pensii de serviciu, unde regăsim categoriile de magistraţi, grefieri, personal aeronautic, diplomaţi şi funcţionari publici, parlamentari, funcţionari din cadrul Curţii de Conturi, acolo avem o pensie contributivă calculată după regula generală şi o diferenţă care se plăteşte de la bugetul de stat, care are în vedere veniturile realizate pe perioade mult mai scurte de timp, respectiv chiar veniturile din ultima lună de activitate", a declarat Doina Pârcălabu (PUSL), fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei.