Antena 3 CNN Actualitate Marius Budăi, anunț despre măsurile adoptate în cazul Căminele Groazei: "Sunt indignat de ce am văzut"

Marius Budăi, anunț despre măsurile adoptate în cazul Căminele Groazei: "Sunt indignat de ce am văzut"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut declarații despre măsurile adoptate în cazul Căminele Groazei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   14:26

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut declarații în cazul vârstnicilor maltratați în azilele din Ilfov.

Ministrul a subliniat că în dosarele de acreditare a găsit o "discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public” și propune instalarea de camere în azile.

"Sunt supărat și indignat de ceea ce am văzut la televizor. Este revoltător și șocant. Sper ca într-un termen cât mai scurt, organele de anchetă să acționeze cu fermitate, astfel încât cei vinovați să răspundă în fața legii.

Ceea ce m-a contrariat foarte mult este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, fiind vorba despre o discrepanță majoră cu ceea ce au constatat procurorii DIICOT", a declarat ministrul Muncii.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu a cerut demisii în cazul Căminele Groazei: "Aveau atribuţii directe!"

Marius Budăi a adăugat că se vor verifica toate centrele din România, indiferent dacă sunt de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

De asemenea, printre măsurile pe care le-a prezentat premierului Marcel Ciolacu se numără introducerea în legislație a unei cerințe privind monitorizarea activității din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul, înregistrările surprinse de camerele de luat vederi să poată fi puse la dispoziția anchetatorilor.

"Se vor verifica toate centrele, fie că vorbim despre copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități.

I-am prezentat premierului Marcel Ciolacu mai multe măsuri, iar prima este introducerea în legislație a unei cerințe privind instalarea de camere de luat vederi pentru monitorizarea activității din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul, înregistrările să poată fi puse la dispoziția organelor de control.

Vom afișa, pe site-ul Ministerului Muncii, o listă a centrelor verificate, urmând ca aceasta să fie actualizată periodic", a mai adăugat ministrul.

De asemenea, vor fi reglementate, pentru un act normativ, procedurile de colaborare cu reprezentanții societății civile pentru modificarea legii asistenței sociale, astfel încât, pentru fiecare centru de îngrijire, să existe un auditor social.

În plus, ministrul Muncii va cere o informare de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, privind verificările făcute lunar în azilele de îngrijire a bătrânilor, notează Mediafax.

"Nu mă voi opri doar la acțiunea care vizează efectele. Am dat dispoziții să se facă o analiză clară asupra a ceea ce s-a întâmplat și asupra cauzelor care au condus la aceste nereguli extrem de grave.

Am dat dispoziții colegilor mei să fie identificate, într-un termen cât mai scurt, mecanismele prin care s-a putut ajunge aici, vulnerabilitățile, dar și soluțiile, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple", a încheiat Marius Budăi.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close