În anul 2008, lângă blazonul familiei boierești, au apărut două cruci pentru bunicul și mătușa fostului primar al sectorului 5 din București, Marian Vanghelie, iar osemintele generalului sunt de negăsit.
„Acolo odihnește tataia”, a spus Marian Vanghelie pentru B365.ro.
În anul 2003, Radu Dumitru, în calitate de șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București, dar și consilier local în sectorul 5 la acea vreme, a anulat actul de concesiune al descendenților familiei Lahovary, conform unei investigații Adevărul. Vanghelie a promis public că va restitui cavoul, lucru care nu s-a întâmplat, iar dosarul a fost închis cu soluția de „neîncepere a urmăririi penale”.
„Cavoul este îngrijit acum, în sensul că atunci când l-am găsit erau pomi urcați pe bisericuța aia, era dezastru, doamnă. N-am mai fost pe acolo în ultimele luni, dar ne-am ocupat să refacem acolo.”, a mai precizat fostul primar pentru sursa citată anterior.
„Bisericuța aia” a fost ridicată de Ion Mincu la cererea generalului Lahovary și e cavoul pentru băiatul său Jaques, care a murit la numai 18 ani în 1905, relatează sursa citată.
Marian Vanghelie susține că ”nu i-a luat cavoul lui Lahovary”, pentru că a fost ”o formă de concesiune, nu o formă de cumpărare”.
Acesta a mai spus că nu știe nimic despre osemintele pierdute ale generalului: ”Noi nu am intrat acolo să luăm osemintele, nu știu ce au făcut cu ele”.
Întrebat de jurnaliștii B365 dacă știa cine a fost Iacob Lahovary, Marian Vanghelie a declarat că ”nu avea de unde să știe”.
“Nu doamnă, de unde să știu, am aflat după aceea. Familia nu mai exista, nu mai era nicio problemă. Fără să vreau am aflat cine este Lahovary. S-a făcut dosar la Parchet, dar cavoul e cumpărat de noi”.
Casa Lahovary se află pe strada Ioan Movilă nr. 5-7 și în ea funcționează Pavilionul 4 al Spitalului Clinic “Dr. I. Cantacuzino” din București. Construcția este monumet istoric.
Citiți aici întreaga poveste a cavoului familiei Lahovary, precum și a casei generalului.