"Soluţia este să luăm contact şi cu forţele opoziţiei siriene şi acest contact îl luăm, l-am şi luat de altfel, pot să vă mărturisesc, am fost şi la conferinţa de la Paris (în 5 iulie, conferinţa "Prietenii poporului sirian" - n.r.) şi acolo am avut discuţii. Avem în continuare discuţii. Va fi o tranziţie politică în Siria, aceasta este clar, discuţia este dacă tranziţia include sau nu oameni din actualul regim, probabil că se va găsi o soluţie de calmare a tuturor spiritelor în acest sens, suntem pe această direcţie", a declarat Marga, miercuri seară, la TVR Info.
El a arătat că supravieţuirea actualui regim de la Damasc, condus de Bashar Al-Assad, nu mai este posibilă, iar direcţia este de a se contribui la unificarea forţelor opoziţiei siriene şi la angajarea tranziţiei politice. "Problema este de a contribui acum la unificarea, pe cât depinde de noi, a opoziţiei siriene şi de a angaja tranziţia în cadrul unui front politic mai larg (...) E limpede că acolo vine o tranziţie politică, nu mai sunt soluţii de supravieţuire a regimului actual, indiferent cum se consideră lucrurile", a spus Marga.
Şeful diplomaţiei a susţinut că, în acest context, se impune şi expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, măsură pe care MAE a propus-o încă de acum două luni, însă a fost refuzată de Preşedinţie.
Marga a argumentat că nu doreşte ca şi în cazul Siriei România să se afle cum a fost în situaţia Libiei, printre ultimele ţări care au rupt legăturile cu regimul aflat la conducere, iar în următoarele zile va discuta şi cu premierul Victor Ponta şi cu Preşedinţia României despre acest lucru.
De asemenea, el a arătat că situaţia de securitate a Ambasadei României la Damasc este problematică şi va trebui adoptată în acest sens o iniţiativă comună împreună cu celelalte ţări UE care mai au deschise misiunile la Damasc.