Aceasta a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei și afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă.
"În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească.
Ciolacu: "Zelenski m-a asigurat la Kiev că românii din Ucraina vor fi tratați precum ucrainenii din România"
Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România.
Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu într-un comunicat.
Președintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanșarea invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne.
"Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunț în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară", a menționat președintele PSD.
Indicând că în noua lege adoptată la Kiev există și unele reglementări pozitive, Marcel Ciolacu a subliniat că textul documentului "conține mai multe prevederi neclare sau chiar contrare standardelor europene în ceea ce privește drepturile minorităților".
"România este un exemplu în protejarea minorităților și ne așteptăm ca partenerii și vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție și protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii”, se menționează în finalul comunicatului președintelui PSD.
MAE român trimite Kievului o listă cu problemele din noua lege. "A fost adoptată fără consultarea minorității românești"
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, la rândul său, vineri, că a trimis Kievului "o analiză extrem de critică" după adoptarea legii privind minoritățile naționale din Ucraina și consideră "regretabil" că documentul a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția și a comunității românești din Ucraina.
Între problemele cu noua lege, așa cum au fost ele semnalate de MAE, se numără faptul că nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească, precum și persistența neclarităților privind folosirea în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale, a limbii acestora.
Neclaritățile persistă și în ceea ce privește reglementarea dublării, în limba minorităților, a informațiilor de interes general, prin hotărâre a autorităților locale.
Dreptul de manifestare a religiei sau credinței nu beneficiază, în continuare, în noua lege, de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare, semnalează MAE român.