"Congresul va avea loc cel târziu până pe data de 29 februarie. La 1 martie partidul trebuie să fie în precampania alegerilor locale. (...) Eu am venit cu solicitarea şi în faţa colegilor şi să vin pentru un vot luni, la Comitetul Executiv, ca la congres candidaturile să fie pe moţiuni, asta însemnând - cel care candidează la funcţia de preşedinte, pe o perioadă limitată, printr-un congres extraordinar, să vină cu o echipă, cu un program politic, cu o viziune nouă asupra acestei perioade, în primul rând cu privire la alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc anul viitor. E un mod mult mai european şi nu mai transformăm Congresul PSD în lupta pentru funcţii. (...) Fiecare va veni cu viziunea lui şi cu modificările la statut. (...) Fiecare candidat la funcţia de preşedinte va veni cu o echipă şi cu un program politic, iar congresul va alege drumul şi mesajul şi linia partidului", a declarat Ciolacu la DC News.
Marcel Ciolacu a subliniat că PSD trebuie să lucreze în echipă, "pentru că s-a dus vremea când un singur om decidea" şi, de aceea, candidatura pe baza moţiunii şi pe echipă "nu este un moft, ci o necesitate a partidului".
"Acum nu mai ieşim cu un singur om în faţă şi cu o bătălie pentru celelalte funcţii din spatele respectivului preşedinte viitor. Este un moment în care PSD trebuie să lucreze în echipă, S-a dus vremea când un singur om decidea sau echipa era cu 100 de metri în spatele liderului, iar el să-şi asume întreaga echipă", a spus Ciolacu.
El a menţionat că va propune "anumite modificări" la Statutul PSD, care trebuie convenite în CExN al PSD.
În ceea ce priveşte situaţia din PSD, liderul formaţiunii a spus că există o analiză în curs, care, până la campanie, va fi "foarte clar explicată".
"În schimb, există hotărâri greşite, noi le-am recunoscut, făcute în cei trei ani care au dus la acest rezultat, în primul rând la alegerile europarlamentare. A fost un mesaj axat foarte mult pe problemele din justiţie, chiar dacă anumite probleme invocate de către partid, fosta conducere, erau reale. Eu unul nu pot spune că justiţia a funcţionat într-o normalitate în ultimii ani, dimpotrivă. Trebuiau făcute anumite modificări, nu am găsit comunicatorii cei mai buni să facă aceste lucruri şi care care să adică argumente acestor modificări. Nu în ultimul rând, fără să critic sau fără să merg pe o direcţie înspre fostul preşedinte Liviu Dragnea, atâta timp cât asupra preşedintelui partidului existau nişte suspiciuni privind nişte infracţiuni, nu putea să fie port-drapelul acestor modificări. Opoziţia a speculat acest lucru, pentru că în politică asta se face, iar efectul l-am văzut prin vot. Nu pot spune că guvernarea a fost una rea, mai ales dacă o compari cu actuala guvernare", a afirmat Ciolacu.