"Am vorbit mai devreme cu cei din Valea Jiului și am văzut care este starea de spirit a oamenilor. Minerii de la Lupeni, alături de cei din Vulcan și Livezeni, nu cer măriri de salarii, ci doar #plata muncii lor. E dreptul lor și sunt alături de ei!
Acești oameni nu trebuie umiliți, ei vor doar #dialog și să fie tratați cu demnitate și respect pentru munca lor.
În 2019, Guvernul PSD a dat OUG 60, care asigura supraviețuirea mineritului în Valea Jiului și locurile de muncă pentru mii de familii. Actualii guvernanți nu fac nimic în afară de a tăia și distruge", a scris liderul PSD într-o postare pe Facebook.
Am vorbit mai devreme cu cei din Valea Jiului și am văzut care este starea de spirit a oamenilor. Minerii de la Lupeni,...
Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 19 februarie 2021
Protestele din Valea Jiului au luat amploare. Mii de mineri își cer drepturile tot mai vehement
După ce marți, la Lupeni, în jur de 100 de mineri s-au blocat în subteran, și lucrătorii minieri de la Livezeni au recurs la aceeași formă de protest, refuzând să mai iasă din galerii.
La Vulcan, protestul are loc la suprafață, în fața minei. Greva minerilor lasă termocentrala Mintia fără cărbune și zeci de mii de oameni în frig.
Minerii au cerut intervenţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, în deblocarea situaţiei de criză.
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află vineri la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.
Minerii ameninţă că vin la Bucureşti
Cu toate acestea, situația nu s-a dezamorsat, ci dimpotrivă. Oamenii sunt tot mai revoltați și amenință inclusiv cu venirea la București. Se scandează "Demisia!" și "Daţi-ne banii! Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea!"
"Nu știu cum ne descurcăm, cum venim noi la muncă. Bani de benzină, nu! Transport, nu! Cum trimitem copiii la școală?" - spune un miner revoltat.
"Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul la locul de muncă sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei.
Şi mai intervine plata salariilor, care însumează 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele", a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.