Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu, la semnarea finanțărilor în microelectronică și telecomunicații: "Vom aplica tehnologii avansate în domenii vitale"

Marcel Ciolacu, la semnarea finanțărilor în microelectronică și telecomunicații: "Vom aplica tehnologii avansate în domenii vitale"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:43 23 Oct 2024 Modificat la 16:43 23 Oct 2024
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a subliniat importanța investițiilor în microelectronică și telecomunicații pentru economia Românei, 23 octombrie 2024. Sursă foto: www.gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare susținute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicațiilor și a vorbit despre importanța investițiilor majore cuprinse în PNRR, care sprijină inclusiv dezvoltarea microelectronicii în România, transmite Agerpres.

"Este foarte important că reușim să abordăm curajos una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial. Acest proiect ne va ajuta să structurăm şi să ne dezvoltăm competențe în concepția și fabricația componentelor sistemelor microelectronice.

Este esențial faptul că astfel vom dezvolta un lanț valoric național şi coerent în acest domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate.

Asta ne va permite apoi să accelerăm aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naționale, cum este, de exemplu, industria auto", a precizat Ciolacu la sediul Guvernului.

Premierul a subliniat că proiectul reprezintă un exemplu de succes prin faptul că reunește trei actori-cheie: respectiv statul român, companiile private şi mediul universitar.

Finanțare de 420 de milioane de euro pentru microelectronică și telecomunicații

"Ținând cont de ponderea industriei auto în PIB, de circa 13%, şi de relevanța pentru economia națională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica şi industria auto pot avea efecte economice considerabile de multiplicare (...) Cred că acesta este proiectul ideal, ca structură, pentru că alături de companii sunt implicate 24 de entități din mediul academic şi IMM-uri, cu participanți direcți și indirecți.

În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor, cât şi partenerilor indirecți, este de 420 de milioane de euro (...). Mai înseamnă şi crearea unor specializări de elită a unor super-ingineri români, pe care se vor bate toate marile companii mondiale (...).

Am văzut ce listă incredibilă de inovații tehnologice aduc aceste proiecte și am ales exemple din fiecare în parte: laser pentru realitate augmentată destinat proiecțiilor pe display-ul automobilelor, un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate, platformă electronică pentru conducere automatizată, dezvoltare de produse revoluționare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu cipuri, procesoare şi algoritmi.

Toate acestea arată potențialul uriaș al economiei noastre și faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii. Este cel mai important tren şi s-ar putea să fie şi ultimul pentru țara noastră. Este o șansă istorică, pe care nu avem voie să o ratăm", a concluzionat Ciolacu.

La rândul lor, miniștrii semnatari ai contractelor, respectiv Radu Oprea, ministrul Economiei, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, au evidențiat importanța domeniului microelectronicii pentru România.

Contractele au fost semnate de cei doi miniștri şi de Christian Albrichsfeld, Country Head Romania (Continental), Mihai Boldijar, director general (Bosch) și Simona Almăjan, Country Manager (NXP Semiconductors).

×
x close