Ei bine, România are un plan de mobilizare în caz de război. Astfel, toate centrele militare din ţară au o evidență a rezerviștilor, bărbaţi care au făcut armata, când era obligatorie şi militari profesioniști, dar care nu mai activează.
Aceste evidenţe cuprind gradul, funcția, specializarea, arma sub care a servit, domiciliul ori ocupație actuală.
Aceste chemări la unități ale rezerviștilor au rolul să stabilească pe ce forță umană armată se poate baza statul în caz de război. Astfel, rezerviștii vor primi acasă de la poliţie sau jandarmerie o scrisoare de chemare la unitate, iar mai apoi persoanele respective sunt din nou luate în evidenţă. Cine refuză să se prezinte la unitate este amendat cu sume cuprinse între 50-800 de lei.
Revenind la exercițiul de mobilizare care începe astăzi în Dolj, acesta se va desfășura pe parcursul întregii săptămâni, până pe 21 octombrie.
Pe timpul exercițiului, o parte din rezerviștii cu domiciliul în județul Dolj, cuprinși în planurile de mobilizare, va fi chemată la unitățile militare, în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare – arată Prefectura Dolj, într-un comunicat.
MApN - exercițiu de mobilizare în județele Dolj și Vâlcea
"Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Bihor și Sălaj, în luna iunie.
Pe durata evenimentului de instruire, doar o parte din rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire.
MOBEX DJ-VL-22 este planificat de Ministerul Apărării Naționale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în Dolj, și de Ministerul Apărării Naționale, în Vâlcea, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
În antrenament sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale.
MOBEX DJ-VL-22 face parte din seria de exerciții din domeniul mobilizării, organizate periodic pe teritoriul național, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2021", se arată în comunicatul de pe mapn.ro