Astfel, începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naționale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 metri, se spune în comunicatul oficial.
"Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.
În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor, pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.
Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu este afectat", precizează MApN.
Corespondent Antena 3 CNN: "Extinderea restricțiilor de zbor, bazată pe locul unde a fost găsită cea de-a treia dronă"
"Decizia care vine astăzi este extrem de importantă, pentru că discutăm despre o înălțime, iată, de patru ori mai mare și de o adâncime în teritoriu până la 30 de kilometri, față de vechile restricții de zbor.
Bineînțeles că am întrebat cum au fost hotărâte aceste noi restricții. Este foarte simplu de calculat, dacă stăm să ne gândim că, doar ieri, cei din cadrul Ministerului Apărării Naționale au căutat o dronă și au găsit-o la aproximativ 15 kilometri în zona Nufăru, în județul Tulcea.
Astfel de drone zboară la înălțimi destul de mici, undeva la 100 de metri sau chiar sub 100 de metri altitudine.
Sunt și câteva înregistrări care confirmă acest lucru, în condițiile în care radarele nu au cum să detecteze acele drone.
Din informațiile pe care le avem, drona de ieri nu ar fi avut, din fericire, încărcătură explozivă, dar s-a prăbușit în adâncimea teritoriului românesc", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.