Ministerul Apărării Naţionale (MApN) avertizează, duminică, asupra unor dezinformări distribuite în mediul online, în special pe platforma TikTok, prin care diferite înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare, sunt prezentate în mod fals ca fiind realizate în cursul zilei de 7 decembrie. De asemenea, unele postări „acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare”.
UPDATE: MApN semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok, vizate fiind frontierele României şi infrastructura portuară.
„Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea, fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanţa - locaţia filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război”, informează, duminică, MApN.
Sursa citată subliniază că toate aceste informaţii sunt false.
ȘTIRE INIȚIALĂ
„Spre exemplu, imaginile surprinse în prima filmare în Bucureşti sunt realizate în dimineaţa zilei de 1 decembrie, şi reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României şi a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă. Tancurile şi maşinile blindate din imagini se deplasau către Piaţa Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naţionale", se arată într-un comunicat al MApN.
Conform aceleiaşi surse, alte imagini distribuite masiv pe platforma TikTok surprind imagini filmate în urmă cu mai mult timp, care, în mod similar, sunt prezentate ca fiind realizate în cursul zilei de duminică.
„O altă temă reluată şi astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la aşa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naţionale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 şi 35 de ani sau mobilizarea rezerviştilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina. Toate aceste informaţii sunt false!”, se mai menţionează în comunicat.
MApN arată că aceste manipulări răspândite pe reţelele digitale precum TikTok, "inclusiv ca parte din campanii susţinute de actori statali cu o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO", urmăresc să întreţină o stare de incertitudine şi să inducă panica în rândul opiniei publice.