Cele trei programe MApN sunt "Vânătorul de mine", în valoare de 150 de milioane de euro, "Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice", de două miliarde de euro, și "Modernizare nave lansatoare de rachete", de 350 milioane de euro.
În cazul primului program, negocierile vizează încheierea unui acord între guvernele din România și Marea Britanie iar în cazul celui de-al treilea program, un acord între guvernul român și cel al SUA.
Pentru programul privind înzestrarea cu submarine, MApN intenționează să cumpere de la compania franceză Naval Group două submarine de clasa Scorpene, torpile, contramăsuri, suport logistic inițial, echipamente criptografice precum și asistență de specialitate și servicii de instruire la toate nivelurile, inclusiv folosirea în luptă.
Citește și: Interviu exclusiv cu ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr: "România va avea avioane de luptă F-35"
Conform legii, MApN este obligat să solicite aprobarea Parlamentului - prin intermediul comisiilor de specialitate - în cazul achizițiilor care depășesc 100.000.000 de euro.
Aprobarea a fost acordată de cele două comisii parlamentare în data de 15 mai, anul curent.
Conform materialelor puse la dispoziția parlamentarilor, programul de înzestrare cu submarine se va derula pe o perioadă estimată la 8 ani.
Scopul acestuia este "obținerea, pentru Forțele Navale Române, a unor capabilități eficiente de recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ - strategic, concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și a submarinelor inamice în vederea distrugerii, neutralizării sau descurajării forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, atât în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zone litorale ostile (...) departe de bazele navale proprii".
Ce sunt submarinele de clasă Scorpene
Submarinele din clasa Scorpene sunt submarine de atac diesel-electrice dezvoltate în comun de compania franceză Naval Group și de compania spaniolă Navantia.
Conform informațiilor din surse publice, pe lângă versiunea convențională diesel-electrică CM-2000, există și varianta AM-2000 cu propulsie care nu necesită aer (AIP, Air Independent Propulsion).
În această din urmă versiune, forța propulsoare se obține prin arderea unui amestec de etanol și oxigen la o presiune de 60 atmosfere.
Procesul generează abur care alimentează o centrală electrică dotată cu turbină convențională.
Arderea sub presiune permite ca dioxidul de carbon rezultat în urma combustiei să fie expulzat la orice adâncime, fără un compresor de evacuare.
Sistemul MESMA, care face posibilă propulsia fără alimentare cu aer, costă în jur de 50-60 de milioane de dolari americani și necesită adăugarea unei noi secțiuni de 8,3 metri, în greutate de 305 tone.
Cu aceste dotări, un submarin Scorpene poate funcționa mai mult de 21 de zile sub apă.
Submarinul de clasă Scorpene, scurtă fișă tehnică
În funcție de versiune, un submarin Scorpene poate avea o lungime între 62 și 71 de metri, un deplasament între 1.565 și 1.900 de tone și o viteză maximă între 20 de noduri (37 km/h) în imersiune și 12 noduri (22 km/h) la suprafață.
În funcție de viteză, are o autonomie de 12.000 de kilometri (la 15 km/h, la suprafață) și 1.020 kilometri (la 9,3 km/h, în imersiune).
Are un echipaj de 31 de persoane.
Este înarmat cu șase tuburi de 533 mm care pot lansa 18 torpile "Black Shark", fabricate de producătorul italian Whitehead Alenia Sistemi Subacquei (WASS).
Dispune, de asemenea, de rachete anti-navă SM-39 Exocet și de rachete antiaeriene A3SM (MICA), precum și de mine.
Submarinele Scorpene sunt în dotarea marinelor militare din India, Malaysia, Chile și Brazilia.
Sursele publice disponibile pe internet menționează România, Filipine și Indonezia ca potențiali (viitori) operatori ai acestor submarine.
Foto principală: submarin de clasă Scorpene din dotarea forțelor navale ale Indiei
Foto interior: submarin de clasă Scorpene din dotarea Marinei Regale din Malaysia