Antena 3 CNN Actualitate Manipulare rusească cu repetiție. Fost procuror din dosarul Revoluției face o paralelă între ce a fost în '89 și alegerile din 2024

Manipulare rusească cu repetiție. Fost procuror din dosarul Revoluției face o paralelă între ce a fost în '89 și alegerile din 2024

A.O.
11 minute de citit Publicat la 00:02 18 Dec 2024 Modificat la 00:19 18 Dec 2024
Revoluționari din 1989 cu steaguri cu gaura în locul unde se afla stema comunistă.
În 2024 de împlinesc 35 de ani de la Revoluția Română. Foto: Profimedia Images

Există un fir comun care leagă evenimentele din 22 decembrie 1989 și alegerile prezidențiale din decembrie 2024, 35 de ani mai târziu, respectiv interferența rusească cu scopul de a-și impune oamenii agreați la vârful instituției prezidențiale, a explicat procurorul militar Cătălin Ranco Pițu la Antena 3 CNN.

În data de 22 decembrie 1989, Revoluția a fost capturată, spune procurorul, de o grupare condusă de fostul președinte Ion Iliescu, care pentru a-și justifica ascensiunea la putere a apelat la o manipulare de manual, că vin teroriștii peste România, care au dus la o psihoză a populației și l-a propulsat la putere.

Un salt peste timp, și 35 de ani mai târziu, Rusia a încercat să-și plaseze candidatul agreat, Călin Georgescu, la Palatul Cotroceni, tot prin manipulare, de această dată pe rețelele de socializare, a precizat fostul procuror. 

Cătălin Ranco Pițu: Momentul din prezent e deosebit de complex și de periculos pentru națiunea noastră. Ce s-a întâmplat acum 35 de ani reprezintă un eveniment unic, deopotrivă glorios și tragic.

Dacă vreți să facem o paralelă între ce s-a întâmplat acum 35 de ani și zilele noastre o putem face acum 35 de ani pe fondul unei revoluții autentice o grupare preconstituită condusă de Ion Iliescu ajutată de ministrul Apărării Victor Atanase Stănculescu, dar și de toții șefii de direcții din MApN, începând cu 22 decembrie, a executat o lovitură militară de stat. Argumentele sunt imbatabile.

Acea grupare s-a instalat la putere în 22 decembrie orele 16 însă nu era suficient. Gruparea condusă de fostul președinte avea nevoie de legitimitate în fața națiunii, mai mult șefii de direcții militare aveau nevoie de exonerare  pentru represiunea la care au participat direct până la data de 22 decembrie sub comanda lui Ceaușescu.

S-a recurs la o manipulare unică în istoria națională a României, opinia publică a fost convinsă că există un dușman teribil, securiști teroriști, care n-au existat, psihoza securist-teroristă instalată începând cu 22 decembrie a cuprins cvasimajoritatea opiniei publice, au fost sute de situații de foc fraticid, după 22 decembrie au murit peste 850 de oameni, fiind rănite alte 2500 de persoane.

Gruparea și-a atins obiectivele, a preluat și a menținut puterea totală în statul român. Au fost atinse inclusiv obiectivele Moscovei. Pentru a demonstra trebuie să fac un salt în timp, îm august 1968. În 1968 Cehoslovacia a fost invadată de armatele a cinci țări, România nu a participat la invazie, mai mult Ceaușescu a criticat în termeni vehemenți invazia, ceea ce a dus la o ruptură în relațiile româno-sovietice.

De atunci Ceaușescu a trăit o teamă permanentă de o invazie iminentă a armatei URSS. Pe fondul acestei temeri justificate, ordinul de zi a fost eliminarea tuturor elementelor filo-sovietice din armată, societate, politică, în toți anii care au urmat după 1968 s-a făcut o epurare eficientă a elementelor filosovietice, acei militari români care au colab cu GRU, dar și agenții de influență ai KGB, fostul președedinte Iliescu a făcut parte din personalul politic supravegheat informativ ca fiind agent de influență al Moscovei.

El a studiat la Moscova în intervalul 1951-1954. (...) În 1984 Ion Iliescu a fost exclus din Comitetul Central al PCR. Aproape toți colaboratorii sovietici au fost marginalizați, Ceaușescu nu și-a permis să-i elimine fizic, dar i-a trecut la periferia sistemelor, ca să nu mai poată lua decizii.  O dată cu decembrie 1989 am asistat la reKGBizarea României, Ion Iliescu a reactivat peste 40 de generali. Întreaga forță politico-militară a fost în mâinile sovieticlor. URSS și-a luat o revanșă fantastică.

Cătălin Ranco Pițu:  Revenim în zilele noastre și știm cu toții că CSAT ne-a anunțat că o entitate statală a manipulat o parte a opiniie publice din România astfel încât 2,5 milioane de oameni au votat cu un candidat, care după toate aparențele, este agreat de Moscova. Foarte multe oficialități europene, politico-militare sau oficialități din SUA, ne spun că Rusia e în spatele atacului hibrid prin care o parte a populației a fost manipulată pentru a vota pentru un anumit candidat.

Rusia a desfășurat un atac complex informatic asupra României. Este evident că Rusia și-a urmărit un interes și nu poate fi altul decât acela de a-și impune un candat pe care Moscova îl agrează. Aceasta este asemănarea, și în 89 și acum,în urma unei manipulări, diferite, însă scopurile sunt printre altele și acelea ca Moscova să își impună un președinte agreat. În decembrie 89 au reușit, acum au eșuat.

Pe de altă parte, deosebirile sunt clare în decembrie 1989 s-au tras 12 milioane de cartușe, au murit 850 de oameni în mod inutil pentru ca o grupare să își atingă obiectivele. 

Mihai Gâdea: Cine au fost oamenii rușilor care au fost puși la putere prin această lovitură de stat?

Cătălin Ranco Pițu: În primul rând fostul student sovietic Ion Iliescu. Cel care în 1951 scria în Scânteia un articol care se numea „Fericirea de a fi student în Uniunea Sovietică”, unde îl lăuda pe nobilul și cultul om sovietic și își arăta aspirația de a deveni el om sovietic, homo sovieticus, cum s-a mai spus. În același articol îi înfiera pe canibalii americani, exact acesta era termenul.

El a fost urmărit de servicile noastre de spionaj, aparținând Securității, ca fiind agent de influență al Moscovei. Apoi vorbim despre ideologul șef, stalinistul Silviu Brucan, cel care tot în Scânteia cerea condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu. Se știe că dacă redactoruș șef al Scânteia cerera condamnarea la moarte asta echivala cu execuția. Apoi, v-am spus de cei 42 de generali readuși din rezervă, generalul Costeal, Pancea, generalul Nicolae Militaru care a devenit în 23 decembrie noul ministru al Apărării.

Generalul Eftimescu, reprezentantul României la Tratatul de la Varșovia. Foarte mulți. Trecând revistă pe cei care au preluat puterea 9 din 10 erau cu Moscova în suflet. Erau colaboratori ai serviciilor secrete. Și nu sunt iresponsabil când zic asta. Asta l-a determinat pe senatorul Săndulescu să spună, disperat, că am asistat la reKGBizarea României în 1989. Pentru că asta s-a întâmplat și el spunea și se poate verifica ușor că ei, adică acei colaboratori ai Moscovei sunt peste tot. Asta o spunea în 1994, 1sunt în guvern, spunea el, sunt în Parlament, sunt în structurile de forță, sunt peste tot!.

Și a spus acest lucru ca un semnal de alarmă în raportul comisiei senatoriale. Și tocmai pentru că și acest adevăr a spu a fost spus cât se poate, declar în raportul final al comisiei, toată munca acelei comisii, inclusiv raportul care spunea niște adevăruri zdrobitoare, totul a fost secretizat de către statul român,

Mihai Gâdea: Ce logică avea să fie secretizate niște lucruri despre Revoluție?

Cătălin Ranco Pițu: Acea rețea la vârful politicii românești nu și-a trăit o viață linișită, intra în atribuțiile ei de serviciu să se lărgească, să facă prozeliți, asta fac toți. Cu alte cuvinte, urmașii lor, nu pe linie biologică, și-au desfășurat activitatea și unii și-o desfășoară și în ziua de azi, disimulați foarte bine.

Avem de-a face cu un servciu absolut redutabil. Filosofia din spatele KGB și GRU a rămas neschimbată. Cu alte cuvinte, aici se găsește explicația pentru care și ulterior pierderii puterii de către Ion Iliescu, adică în 2004, acel material nu s-a de desecretizat. Au trebuit să treacă foarte mulți ani pentru a fi desecretizate. De-abia în 2017. Bizar lucru pentru că era o comisie a Parlamentului României. Cu alte cuvinte, o comisie a poporului român, care este reprezentat prin Parlament.

Stenogramele comisiei senatoriale și raportul se regăsesc într-o măsură importantă în această carte. În carte se regăsesc și documente militare de o relevanță covârșitoare pentru Revoluție, desecretizate tot în anii 2017-2018.

Mihai Gâdea: Aici este o fotografie din acele zile. Era o altă lume...Oamenii aceștia erau plini de speranță, erau fericiți că li se schimbă lumea, dar ei nu știau că niște KGB-iști puneau mâna pe putere. În zilele acelea era o unitate a servicilor secrete anti-KGB, în aceste zile există contrainformații. Întrebarea este: ce au făcut pentru a ascunde urmele și să nu vadă noua putere democratică, să vadă poporul, că de fapt erau KGB-iști? 

Cătălin Ranco Pițu: La data de 26 decembrie, Virgil Măgureanu din partea FSN, la pont, s-a dus în biroul șefului unității, știa precis că în tavanul fals al unității se află cele mai importante microfilme, microfilmele i-au privit exact pe cei care au preluat puterea în 1989. Virgil Măgureanu a recunoscut, fiind audiat de mine. Erau înregistrări cu ei audio și video, realizate în timp, pentru că grupul Ion Iliescu s-a organizat în timp, își așteptau momentul prielnic. Microfilmele au ajuns la CFSN, după care au dispărut, probabil că nu mai există. Acolo erau probele ticăloșiei. Rusia a fost un dușman de moarte al României. Și asta trebuie să știe toată lumea. 

Cătălin Ranco Pițu: Pentru oamenii din această fotografie, revoluția a fost cel mai glorios moment al vieții. Pentru ei, Revoluția a fost autentică. Din perspectiva lor, ei n-aveau cum să știe că începând din 22 decembrie, revoluția practic le-a fost furată. Așa cum s-a tot spus, că au confiscat Revoluția. Asta s-a întâmplat. Au profitat de entuziasmul, de eroismul acestor oameni din fotografie, plus mulți alții pentru a-și atinge obiectivele, iar obiectivul principal a fost accederea la putere, după care consolidarea și păstrarea puterii. Toți componenții grupului Ion Iliescu au ajuns la putere în funcțiile cheie începând cu 22 decembrie, fără nicio excepție. Grupul avea niște filozofii foarte clare. Se știa că Ion Iliescu trebuie să ajungă președintele României. Se știa că toți militarii din grup, dar și civilii care constituiau grupul complotist trebuiau să preia total la putere în statul român. Și asta s-a întâmplat. Realitatea istorică este că asta s-a întâmplat și n-o poate nega nimeni.O revenire la o situație de genul acesta ar fi o catastrofă pentru națiunea română. O catastrofă de proporții despre care nici nu nu-mi doresc să să vorbesc.

Mihai Gâdea: Întorcându-ne la lovitura de stat din 1989. Rușii în acele zile erau în legătură. Avem elemente care să arate că erau în legătură cu oamenii lor de aici sau știau ce au de făcut și au fost lăsați de capul lor?

Cătălin Ranco Pițu: Legătura exista. În primul rând, primul lucru sau printre primele lucruri pe care le-au făcut cei care au preluat puterea, începând cu Ion Iliescu, a fost să ia legătura cu Ambasada Uniunii Sovietice de la București. Au existat multiple discuții cu ambasadorul sovietic, culminând cu acea discuție din 27 decembrie, care a avut loc la Ministerul de Externe. Însă până atunci, începând cu 22 decembrie, momentul instalării la putere a noului grup, au existat permanente contacte cu ambasada sovietică. Însă a mai existat ceva, poate lumea nu știe, conform procedurilor de atunci, în România, ca de altfel în orice stat membru al Tratatului de la Varșovia, existau foarte mulți specialiști sovietici, care se aflau oficial la noi în țară, specialiști care supravegheau activitatea în toate domeniile de activitate, inclusiv în domeniul militar. (...) Așa cum v-am spus, noua putere imediat a intrat în legătură cu Moscova, pentru că se raporta total la Moscova, pentru că, așa cum v-am spus, Kremlinul era în sufletul lor, erau obligați să facă acest lucru. Și l-au făcut. Nu este niciun dubiu cu privire la filosovietismul celor care au preluat puterea și cu privire la conduita total pro-sovietică pe care au manifestat-o concret prin toate deciziile luate. Și din tot ceea ce cunosc eu, actualul președinte Vladimir Putin are ca obiectiv personal refacerea sferelor de influență care au căzut odată cu 1990. Noi, până 90, până în 89, mai bine zis eram un satelit al Moscovei. 

Cătălin Ranco Pițu: Fostul ministru al Apărării, Constantin Olteanu, a spus foarte lucid, a zis așa că pentru a se legitima în fața națiunii române aveau nevoie să inventeze un dușman. Și acest dușman a fost securist-teroristul. Doar așa reușeau să atragă populația de partea FSN și de parte a armatei. Și doar așa armata putea să iasă ca fiind salvatoare a națiunii în lupta cu securist-teroriștii. Pentru că dacă nu ar fi fost inventat acest dușman, în realitate inexistent în orice țară normală, după ce se linișteau lucrurile, să spunem în ianuarie, februarie, martie 1990, cei responsabili pentru morții de până la data de 22 decembrie, cât timp Nicolae Ceaușescu a condus personal represiunea din postura de comandant suprem al forțelor armate, cei responsabili pentru acele tragedii ar fi fost trași la răspundere.

Cătălin Ranco Pițu: Ar fi existat judecăți peste tot în țară unde ar fi fost morți și răniți ei, pentru că au fost inventați securist-teroriștii, cei de la armată care au apărut într-adevăr ca fiind salvatorii națiunii, au fost exonerați de răspundere pentru că asta a fost înțelegerea cu Ion Iliescu. Armata i-a garantat preluarea puterii, iar Ion Iliescu a avut misiunea de a ierta pe șefii de direcții militare pentru represiunea făcută sub Nicolae Ceaușescu. Eu când spun armata tind să fac această precizare, din nou să spun nu mă refer la corpul armatei. Militarii noștri nu sunt responsabili pentru ce s-a întâmplat în decembrie 89. De altfel, au murit aproape 400 de militari după data de 22. Îi fac responsabili pe acei câțiva, șefi de direcții militare, care au intrat în acest joc și printr-o inducere în eroare profesionistă militară, au creat acele situații de foc fratricid cu rea intenție, situații de foc fratricid în urma cărora posesorii de armă au luptat între ei, crezând că luptă cu forțele teroriste. Și aici mă refer la militari Armatei Române, la membrii Gărzilor Patriotice și la cei aproape 10.000 de civili înarmați, civili înarmați care au acționat haotic și care au fost prezentați ca fiind securiști-teroriști. Pentru că Ion Iliescu a fost cel care în 23 decembrie a spus la televizor în fața întregii în acțiuni că teroriștii sunt îmbrăcați în civil, arată ca noi, trag din orice poziție. Psihoza a fost generală și a durat aproximativ o săptămână până când, în mod natural, efectele psihozei au început să se diminueze până la estompare. 

Cătălin Ranco Pițu este autorul volumului „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989”, fost procuror militar șef al Secției Parchetelor Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, specializat în drept penal și criminalistică, a investigat evenimentele din decembrie 1989, culminând cu semnarea rechizitoriului în Dosarul Revoluției, şi contribuind la trimiterea în judecată a unor lideri de rang înalt, precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, pentru infracțiuni contra umanității.

Zilele acestea se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din 1989.  Antena 3 CNN a făcut publice și imaginile unei casete secrete pe care au fost înregistrate momente de la Revoluția din 1989.

×
x close