Antena 3 CNN Actualitate Manevra lui Klaus Iohannis a eșuat. Decizie de ultimă oră a instanței

Manevra lui Klaus Iohannis a eșuat. Decizie de ultimă oră a instanței

3 minute de citit Publicat la 21:35 19 Feb 2019 Modificat la 21:35 19 Feb 2019
Manevra lui Klaus Iohannis a eșuat. Decizie de ultimă oră a instanței
Foto: Agerpres

Manevra lui Klaus Iohannis și a prietenei sale din Florida, Rodica Baștea, a eșuat.

Instanța s-a pronunțat și a spus că Rodica Baștea nu este moștenitoarea defuncților Maria si Eliseu Ghenea, cei care au fost proprietarii imobilului din centrul Sibiului care a ajuns prin fals în proprietatea soților Iohannis.

"Acesta este, probabil, motivul pentru care președintele Klaus Iohannis și doamna Carmen Iohannis vor trebui să dea cei peste 300.000 de euro înapoi. Cumva bizar ca după pierderea caselor prietena președintelui să dea statul român în judecată pentru blocarea acestei chestiuni. (...)

Dar, ce să vedeți, decizia instanței vine și respinge această cale de atac", a spus Mihai Gâdea.

sursa: captură Antena 3

Decizia dată de instanță în procesul civil ar putea cântări mult în dosarul penal aflat în acest moment pe rol, dosar în care a fost audiată recent Carmen Iohannis.

"Această acțiune depusă de doamna Baștea a apărut pe tapet imediat după ce s-a pus problema restituirii chiriei încasate nelegal. Cum știm foarte bine, intervenienți în proces sunt chiriașii care, deși au fost evacuați, și-au păstrat dreptul de a locui în acele imobile - o parte dintre ei, între timp nu mai sunt toți în viață.

Ce înseamnă decizia de azi? Noi știm că în civil o sentință este executorie și practic ne întoarcem la punctul original: casele sunt în proprietatea statului, în continuare banii încasați ca și chirie sunt încasați ilegal și trebuie restituiți, iar statul îți poate continua demersurile pentru obținerea acestor sume deloc rezirorii. Iar această decizie poate cumpăni destul de mult în dosarul penal", a explicat Bianca Nae, șefa departamentului Investigații Antena 3.

Virgiliu Vulcan, avocatul proprietarilor caselor din cazul Iohannis, a spus, marți, la "Sinteza zilei", ce înseamnă de fapt această decizie a instanței.

"Ținta acestui proces de la Hunedoara nu era una patrimonială - aia era oarecum subsidiară. Ținta era tocmai candidatura la președinție și discuțiile care s-ar face pe această temă în cazul unei campanii politice.

Chestiunea economică e subsidiară pentru că statul român nu are nicio hotărâre judecătorească prin care Iohannis să fie obligat să restituie suma. Și statul român prin Ministerul Finanțelor trebuie să fie foarte atent pentru că se apropie de limita termenului de prescripție", a spus Virgiliu Vulcan.

Anchetele procurorilor care au lucrat in acest caz au stabilit ca Nicolae Bastea nu putea sa ii mosteneasca pe sotii Ghenea intrucat acesta era nepot de sotie, prin urmare afin fata de Ghenea Eliseu (nu nepot direct), deci nu putea sa mosteneasca nimic intrucat maria Ghenea a murit in 1962, in timp ce sotul ei a murit in 1969, mostenind intreaga avere, care, asa cum am aratat mai sus s-a dus intreaga la sora sotului defunct, Micu Paraschiva.

Vreme de 14 ani (in perioada 2001-2015) sotii Iohannis au incasat, alaturi de Ioan Bastea, 640.000 euro, reprezentand inchirierea imobilului din Nicolae Balcescu nr. 29 către o bancă austriacă, partea de castig a sotilor Iohannis fiind de 50%, respectiv 320.000 euro.

Sotii Iohannis au trebuit sa dea inapoi imobilele dupa sentintele din 2014-2015, moment in care Statul roman, care era proprietar de drept, ca urmare a nationalizarii, a incercat sa reintre in proprietatea acestora. Cu referire la imobilul din strada Nicolae Balcescu nr. 29 (din exploatarea caruia sotii Iohannis au obtinut 320.000 euro, bani din care si-au cumparat alte 3 imobile in Sibiu), procedura notariala de succesiune in favoarea Statului a fost blocata printr-un nou proces intentat in 2016 de Rodica Bastea, care s-a pretins succesoare a defunctului Bastea Ioan.

Instanța a decis acum însă că Rodica Baștea nu este moștenitor.

 

×
x close