Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va supune dezbaterii publice un proiect prin care se urmăreşte mărirea stimulentului acordat părinţilor care se întorc la serviciu mai devreme de doi ani, cât prevede actuala legislaţie.
Astfel, se are în vedere modificarea ordonanţei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului prin introducerea unui stimulent lunar pe care să-l primească familile până când copilul împlineşte 2 ani, chiar dacă mama se reîntoarce mai devreme la locul de muncă.
În această situaţie se află aproximativ 20.000 de părinţi, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
"Există solicitări din ce în ce mai multe pentru majorarea acestei prestaţii, astfel încât să fie un sprijin real pentru cei care se reîntorc la activitatea profesională", se arată în comunicatul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Astfel, mămicile care se hotărăsc să renunţe la o perioadă din concediul de creştere a copilului, pentru a se întoarce la locul de muncă, ar putea primi 30% din indemnizaţia legală (care e în valoare de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni de dinainte de a naşte), dar nu mai puţin de 600 de lei, pe toată perioada rămasă până la termenul de doi ani.
Părinţii ar putea utiliza acest stimulent pentru plata serviciilor unei bone, a creşei sau a bunicilor.
Raţiunea majorării acestui stimulent rezidă şi în faptul că, ţinând cont de situaţia economică existentă, un concediu prelungit poate avea consecinţe negative asupra locului de muncă al părinţilor. Actul normativ de modificare este în lucru şi va fi pus în discuţie pe pagina de internet a ministerului.
Ministerul Muncii va discuta şi despre reducerea perioadei de concediu maternal la un an şi şase luni
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat marţi că există discuţii, la propunerea unor organizaţii neguvernamentale, legate de reducerea concediului maternal de la 2 ani la 1 an şi 6 luni, pentru a stimula reîntoarcerea mamelor la slujbe.
"În propunerea privind reducerea de la 2 ani la 1 an şi 6 luni a concediului maternal se arată că o parte din suma primită astăzi de mame ar putea fi transferată în fondul de salarii pentru a subvenţiona veniturile bonelor şi astfel să fie încurajată revenirea femeilor la locurile de muncă", a precizat Sârbu.
De la 1 ianuarie 2009, toate mamele care sunt în concediu de maternitate primesc o indemnizaţie de creştere a copilului în primii doi ani de viaţă, respectiv trei ani pentru copiii cu handicap, de 85% din veniturile pe care le-au realizat în ultimile 12 luni, dar nu mai mică de 600 lei.
Antena3.ro