Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea cu doza a treia începe marți în România. Numărul infectărilor a explodat

Vaccinarea cu doza a treia începe marți în România. Numărul infectărilor a explodat

Mădălina Ignat
3 minute de citit Publicat la 10:21 27 Sep 2021 Modificat la 10:34 27 Sep 2021
Vaccinarea cu doza a treia începe marți în România. Numărul infectărilor a explodat
Sursa foto: Hepta

Medicii de familie şi specialiştii atenţionează că România ar putea să ajungă ca Italia în primul val al pandemiei, asta deşi în prezent există vaccinul care poate proteja de boală.

Sistemul sanitar din România este copleșit de numărul uriaș de bolnavi COVID

 Mulți dintre cei care se infectează cu SARS-CoV-2 ajung în ultimul moment la spital când uneori este prea târziu.

Unităţile de Primiri Urgenţe sunt copleşite, iar curţile spitalelor sunt pline de pacienţi care aşteaptă la cozi uriaşe. Din cauza lipsei de locuri, bolnavii sunt transferaţi cu elicopterele de la un spital la altul.

Și Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București este sub presiune din cauza bolnavilor COVID care au nevoie de terapie intensivă sau oxigen suplimentar.

Numărul celor care trebuie să primească tratament de urgență este mai mare decât capacitatea de primire a spitalului.

”Imagini de pe front: UPU Sf. Pantelimon! În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă. Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți!

18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.

Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață”, este mesajul postat pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Pacienții continuă să stea acasă și ajung în spital în ultimul moment

”În imaginile 3 și 4: Examenul CT pulmonar al unei paciente de 71 ani, nevaccinată pe motiv că are diabet. A stat acasă o săptămână și a venit în ultimul moment. A fost adusă cu saturație de 45, “corectată” până la 74 cu 15 l de O2. PO2 normal minim admis: 70. 95% afectare pulmonară și este nefumătoare.

Vă rugăm: ascultați sfatul medicilor, nu așteptați până în ultimul moment.

Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele care ne pot ține departe de infectare și de formele severe.

Vaccinarea este ferm recomandată persoanelor vulnerabile. Consultați medicul de familie și mergeți la vaccinare”, îndeamnă centrul RO Vaccinare.

"Specialiștii susține că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate pentru a combate virusul. De asemenea, astăzi ar trebui să fie operaționalizată platforma pentru cei care vor să se vaccineze cu doza a treia. Este important de specificat faptul că vaccinarea se poate face și fără programare. Trebuie doar să treacă șase luni de la rapel. Cei care se vor vaccina cu doza a treia, se vor vaccina fie cu Pfizer sau Moderna, chiar dacă primele două doze au fost făcut cu Astazeneca. De mâine veți putea face lucrul acesta", a transmis Mădălina Ignat de la un centru de vaccinare.

Accesul, permis tuturor celor care au 6 luni de la administarea dozei a doua

Membrii CNCAV au hotărât miercuri, în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Administrarea dozei a treia este recomandată persoanelor vulnerabile, cele peste 65 de ani, cu boli cronice, personal din centrele medico-sociale, persoanelor cu risc mare de expunere, angajați din sănătate și învățământ.

”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Conform acestora, doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

”Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel”, a mai transmis CNCAV.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

×
x close