Eugenia Vlad a devenit maica Siluana între vârsta de 35 si 40 de ani, când a trecut printr-o criza spirituală - caracteristica fiecăruia la anii maturității, crede ea - care a sfârșit prin a o apropia de Dumnezeu.
Maica Siluana Vlad a rămas vie în mentalul colectiv prin numeroasele conferințe și prelegeri susținute pe teme de actualitate precum relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele.
Tot aici găsim şi una dintre pildele referitoare la copii, familie şi părinți, unde maica Siluana Vlad vine cu un îndemn înțelept:
„Să nu-ți bârfești părinții nimănui, oricât de nevrednici ar fi"
"Păi să-ți întrebi inimioara. Ce să faci? În fiecare dimineața să conștientizezi că: „Doamne, eu n-aş fi putut să mă bucur de ziua de astăzi dacă mama mea şi tatăl meu nu mi-ar fi dat viaţa, că puteau să nu mi-o dea, puteau să îmi ia viaţa, renunțând la mine.”
Atunci când iți urăști mama sau Tatăl, viaţa este cel mai cumplit chin, pentru ca o urăști în sângele tău, în originea ei!
La vârsta dumitale sunt foarte multi copii care n-au apucat să se nască. Şi, dacă te gândești şi-i săruți mâna mamei în fiecare dimineață în gând: „Sărut mâna, mama, că nu m-ai dus acolo, şi ca mi-ai dat viaţa”, se vor schimba multe. Chiar şi dintre copiii noștri numiți „copiii străzii”, au conștientizat acest dar.
„Faceți-i mamei o bucurie cât de mică, așa, cât un „bip” de celular"
Apoi, cum spunea părintele Vasile Mihoc la o conferința la noi, la Craiova, faceți-i o bucurie cât de mică, așa, cât un „bip” de celular! Din toate impulsurile astea pe care le aveți pe telefonul mobil, risipiți unul ca să-i dați mamei un bip, cum se spune. Da? Şi ii spui: „Mama, când primești un „bip” de la mine, să știi ca eu iți spun:
„Sărut mâna, te iubesc şi mi-am adus aminte de tine”. Sau, dacă descoperi la tine ceva care nu ți-a plăcut la mama, sau la tata, să nu-i judeci, ci să zici:
„Doamne, ce bine că eu, cu ajutorul Tău, voi putea să lucrez, să vindec aceasta neputință a mamei mele”.
Niciodată să nu zicem: „Eu n-am să fac niciodată ca mama!”, că vă veţi trezi ca veţi face exact ca mama sau exact ca tata pe care-i judecăm. Să nu-i judecam, ci să-i cinstim! Să-i cinstim oricum ar fi pentru că nu ei cer asta, ci Dumnezeu! Vedeți, Dumnezeu nu ne cere să-i iubim pe părinti mai mult decât pe aproapele, ba chiar ne cere să ne lepădăm de ei la maturitate, ci să-i cinstim. Şi să întrebam pe Dumnezeu:
„Doamne, ce înseamnă să-mi cinstesc părinţii?”, şi El ne suflă. Iți doresc să biruiești", spunea maica Siluana Vlad într-una din prelegerile sale pe care le regăsim şi în Din Monahia Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei vol. 2, Editura Doxologia, Iasi, 2009, p. 32-33, potrivit produsemanastiresti.ro, citat de news-white.com.