Antena 3 CNN Actualitate Mai puțin de 1 milion de pastile care se iau în caz de incident nuclear au ajuns la români. Până când pot fi luate din farmacii

Mai puțin de 1 milion de pastile care se iau în caz de incident nuclear au ajuns la români. Până când pot fi luate din farmacii

pastile mana medic getty
Comprimatele pot fi luate gratuit din farmacii cu o reţetă de la medicul de familie. Sursă foto: Getty Images
de A.S.    |    21 Oct 2024   •   20:35

Mai puţin de un milion de pastile de iodură de potasiu, care se iau în caz de incident nuclear, au ajuns în casele românilor din 2022 şi până în prezent. 30 de milioane de pastile au fost achiziţionate în total de stat şi multe dintre ele au rămas în farmacii sau au fost donate Republicii Moldova. Pentru a reduce risipa de medicamente, farmaciile vor păstra comprimatele până în 2025.

Deşi au fost eliberate doar puţin peste 900.000 de comprimate din cele 30 de milioane comandate de Ministerul Sănăţăţii în 2022, pastilele cu iodură de potasiu par să lipsească din mai multe farmacii.

Înregistrare făcută cu camera ascunsă:

Reporter: Iodură de potasiu dacă aveţi?

Farmacist: Nu.

Reporter: Dar aţi avut?

Farmacist: Nu.

Reporter: Deloc?

Farmacist: Nu.

Comprimatele pot fi luate gratuit din farmacii cu o reţetă de la medicul de familie. Pentru fiecare persoană sunt eliberate două pastile de iodură de potasiu a câte 65 de mg doza.

Aceste pastile au fost distribuite în farmacii cu rol preventiv, se administrează doar la indicația autorităților și doar de persoanele eligibile.

Nu toţi românii, însă, au mers să-şi ia pastilele de iodură de potasiu.

Comprimatele comandate în 2022 vor rămâne în farmacii pentru încă un an, iar termenul de valabilitate este până în martie 2028. 

Tabletele de iodura de potasiu sunt utilizate în caz de accidente nucleare, pentru a preveni absorbția iodului radioactiv în tiroidă. Copiii, femeile însărcinate și adulții până la 40 de ani sunt cei mai expuși acestor riscuri.

×
Parteneri
x close