Guvernul român are intenţia de a introduce un act normativ prin care magistraţii să fie făcuţi responsabili pentru sentinţele date.
Oricum, decizia guvernului nu este pe placul judecătorilor. Aceştia contestă ordonanţa de urgenţă ce ar trebui să modifice legea privind statutul magistraţilor, scrie Evenimentul Zilei.
Conform noilor intenţii, magistraţii ar putea fi traşi la răspundere pentru ?erori judiciare?. Judecătorii găsiţi vinovaţi de CEDO de ?erori judiciare? vor plăti din buzunarul propriu prejudiciul imputat statului.
Măsura este una normală având în vedere numărul foarte mare de dosare pierdute de România la CEDO pe mâna sentinţelor date de judecătorii români. Majoritatea cazurilor care ajung la CEDO au sentinţe în defavoarea României. De altfel, şi la nivelul instanţelor româneşti, hotărârile sunt casate de instanţele superioare.
Pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) există deja peste 500 de plângeri din partea unor cetăţeni români care cer despăgubiri statului pentru decizii greşite ale magistraţilor.
O statistică europeană arată că România înregistrează cele mai multe cazuri depuse la tribunalele europene-în speţă CEDO, ca şi numărul de sentinţe în defavoarea statului.
Rezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) au cerut Ministerului Justiţiei să nu mai promoveze proiectul de lege care-i vizează. Ei cred că, în perioada campaniei electorale, dezbaterea acestei ?probleme sensibile? este imposibilă.
Antena3.ro