Antena 3 CNN Actualitate Mai multe zile libere plătite în 2023, de care mulți salariați nu știu. Angajatorul este obligat să le acorde

Mai multe zile libere plătite în 2023, de care mulți salariați nu știu. Angajatorul este obligat să le acorde

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 09:45 24 Ian 2023 Modificat la 09:45 24 Ian 2023
calendar
Mai multe zile libere plătite în 2023, de care mulți salariați nu știu. Angajatorul este obligat să le acorde Sursa foto: pixabay

Este vorba aici despre zilele libere pentru evenimentele familiale importante, precum nunțile sau înmormântările, zilele libere pentru urgențele familiale sau zilele libere pentru rezolvarea altor situații personale. Acestea din urmă nu sunt, însă, plătite. 

Zile libere pentru evenimente deosebite

În primul rând, angajații au dreptul, potrivit Codului Muncii, la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.  

Codul Muncii prevede doar dreptul la aceste zile, însă numărul acestora și toate celelalte aspecte se decid de la angajator, la angajator. De subliniat este faptul că dreptul este prevăzut de Cod, deci angajatorul este nevoit să îl respecte.  

Atenție! Pe durata acestor zile contractul individual de muncă nu se suspendă, iar acordarea lor nu se înregistrează în Revisal, scrie avocatnet.ro

În cazul salariaților plătiți din fonduri publice, HG nr. 250/1992 prevede atât evenimentele deosebite, cât și numărul de zile concediu plătit de care pot beneficia, respectiv: 

  • căsătoria salariatului - 5 zile; 

  • nașterea sau căsătoria unui copil - 3 zile; 

  • decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - 3 zile. 

Zile libere pentru urgențe familiale

O altă categorie de zile libere sunt cele pentru urgențele familiale. Absențele de acest gen sunt prevăzute în Codul Muncii, iar dreptul acesta trebuie respectat de angajator.  

Potrivit Codului Muncii, salariatul poate absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului.  

Numărul acestora poate fi de până la 10 zile într-un an calendaristic, iar salariatul are datoria de a anunța angajatorul înainte de lipsa efectivă. De subliniat este faptul că aceste zile vor fi plătite în lunile în care s-a înregistrat absența, întrucât există obligația de a le recupera.  

Nici în acest caz contractul nu se suspendă și nu se trece nimic în Revisal.  

Concediul fără plată

Cea de-a treia categorie de zile libere sunt cele de concediu fără plată. Deși nu sunt remunerate, angajații au dreptul, potrivit Codului Muncii, la astfel de zile libere, fie pentru a-și rezolva situații personale, fie pentru studii ori formare profesională. 

Legea nu prevede o limitare cu privire la numărul zilelor de concediu fără plată, însă acest lucru se stabilește între salariat și angajator. Trebuie să știți însă că angajatorul nu poate impune un număr de zile, așa cum se întâmplă adesea.  

În perioada de concediu fără plată, contractul se suspendă prin acordul părților.  

×
x close