Un focar de pestă porcină a fost depistat în mai multe localități din municipiul Buzău. Și în Cluj și în Sălaj este aceeași situație. Oamenii sunt nevoiți să cumpere carnea pentru sărbători din supermarketuri. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe români să nu cumpere din surse neautorizate. Cei care aleg să vândă carne de porc fără un aviz veterinar riscă amenzi de până la 40.000 de lei.
În gospodăria sa din comuna Bozioru, Marian creștea 35 de porci. În urmă cu câteva zile a observat că purceii de doar câteva luni nu mai mâncau, așa că a cerut ajutorul unui specialist. După confirmarea diagnosticului de pestă porcină, toate animalele au fost sacrificate și îngropate. Acum, în loc să taie, după tradiție, de ignat, porcul crescut în gospodărie, el va fi nevoit să cumpere din magazin.
„Momentan, toată lumea e speriată, nici nu mai curaj să iei, să zic așa. O să luăm ceva carne de la supermaket”, a declarat Marian Spătaru.
Marian Spătaru este chiar primarul comunei Bozioru, iar vestea a ajuns la toți localnicii. Ei sunt acum îngrijorați că ar putea păți același necaz și se grăbesc să sacrifice animalele înainte de a se întâmpla ceva.
„Verific în fiecare zi, adică oricum îi văd când le dau mâncare dacă au ceva probleme”, spune un localnic.
Și la Tisău, o altă localitate din Buzău, un alt gospodar a fost nevoit să sacrifice cei doi porci pe care i-a crescut un an de zile pentru sărbătorile de iarnă, tot din cauza pestei porcine. Veterinarii îi sfătuiesc pe oameni să cumpere carnea de porc din surse autorizate, pentru a evita riscurile.
„La primul focar de la Bozioru sunt afectate 35 de capete. Este vorba despre 20 de porci între zero și trei luni și diferența suine adulte, iar în cel de-al doilea focar, cel de la Tisău, sunt afectate două porcine adulte”, spun autoritățile.
În aceste zile premergătoare sărbătorilor de iarnă, veterinarii împreună cu polițiștii organizează filtre pentru a-i depista și sancționa pe cei care transportă ilegal carne de porc.