Costel Vânătoru, un inginer horticol din Buzău, a făcut un experiment cu câteva roşii importate. Le-a păstrat şase luni. Rezultatele experimentului au fost uimitoare. Cele mai mari au inceput să se sfârşească uşor, să se deshidrateze, însă cele mai mici se pastrează foarte bine, cu fermitate, corpul fructului arată foarte bine, explică inginerul.
Ca să arate bine şi să-şi menţină prospeţimea, fructele sau legumele sunt tratate cu metale grele, cu dioxine, cu reziduuri de îngrăşăminte chimice. Aşa se face că o roşie, de exemplu, e numai bună de recoltat în 3 zile, nu în 3 săptămâni.
Iar pesticidele înseamnă boli şi, uneori, chiar moartea.Autorităţile recunosc cu jumătate de gură că nu au cum să protejeze populaţia.
Producţia românească de legume acoperă peste 70% din consumul urban, în timp ce pentru fructe procentul este de sub 20%. Restul provine din importuri.