Pasarele verzi pentru urşii dornici de împerechere - asta vor construi autorităţile, deasupra autostrăzii Lugoj-Deva. Decizia a fost luată pentru că şoseaua trece printr-o zonă frecventată de urşii din Apuseni în perioada de împerechere. Construcţiile vor costa cel puţin 20 de milioane de euro.
În România trăiesc peste 5.000 de urşi, adică jumătate din întreaga populaţie de astfel de mamifere a Europei. Ei păstrează în balanţă întregul sistem şi ajută ca pădurea să se regenereze.
Autostrada Lugoj-Deva trece printr-o zonă împădurită, populată cu multe specii de animale sălbatice. Construcţia autostrăzii dă peste cap însă traiul liniştit al vieţuitoarelor, mai ales al urşilor din zonă.
Tocmai pentru a evita dispariţia urşilor, autorităţile au decis să construiască ecoducte deasupra autostrăzii. Acestea ar trebui să aibă o lăţime între 80 şi 120 de metri şi să redea întocmai cadrul natural: cu pomi, iarbă şi tufişuri, astfel încât animalele să meargă pe aici fără teamă şi să nu fie deranjate de zgomotul făcut de maşini.
Cel puţin cinci astfel de pasarele verzi vor fi construite, însă autorităţile lucrează acum la proiect.
Costurile totale vor fi stabilite abia după finalizarea studiilor. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a alocat deja primii bani.
Construcţia autostrăzii Lugoj - Deva a început anul trecut. Primii 27 de kilometri costă aproximativ 200 de milioane de euro, iar lucrările la celelalte tronsoane vor începe cel mai devreme în 2014.