Antena 3 CNN Actualitate Magistraţii au câştigat în justiţie sporuri de risc şi solicitare neuropsihică

Magistraţii au câştigat în justiţie sporuri de risc şi solicitare neuropsihică

1 minut de citit Publicat la 09:41 07 Mar 2009 Modificat la 09:41 07 Mar 2009
Magistraţii au câştigat în justiţie sporuri de risc şi solicitare neuropsihică
Pentru magistraţi se pare că nu este criză. Toţi judecătorii şi procurorii vor primi, din această lună, sporuri de risc şi suprasolicitare neuropsihică. Până în prezent, de sporul de suprasolicitare beneficiau doar magistraţii Curţii Supreme şi cei ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Venitul celor peste 6.000 de magistraţi români se rotunjeşte, de Mărţişor, cu 50% din salariul minim brut primit de un magistrat debutant.

Printr-un ordin al ministrului Justiţiei, judecătorii, procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din întreaga ţară vor primi, începând din această lună, câteva sute de lei în plus la salariu, pentru că slujba lor îi predispune la risc neuropsihic.

Magistraţii români au câştigat în instanţă dreptul de a primi aceşti bani, după o hotărâre "antidiscriminare" a Înaltei Curţi. Nemulţumiţi că singurii răsplătiţi pentru solicitarea neuropsihică sunt membrii CSM, judecătorii de la curţile de apel şi tribunale şi-au cerut drepturile tot în instanţă.

Legea de salarizare a magistraţilor prevede că pot fi acordate şi alte sporuri, precum cel de toxicitate, de stabilitate, pentru titlul de doctor şi sporul pentru mediul rural. Şi grefierii primesc un spor special, cel de praf.

Conform Evenimentului Zilei, mai mulţi magistraţi au intentat procese prin care cer să li se acorde sporul de confidenţialitate. Acesta se ridică la maximum 30% din indemnizaţia brută a magistratului. Chiar preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş, şi Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj se află printre cei care aşteaptă ca o hotărâre judecătorească să le rotunjească veniturile.

Antena

×
Etichete: judecatori
x close