Antena 3 CNN Actualitate Maghiarii către Traian Băsescu: Nu vom renunţa niciodată la autonomia Ţinutului Secuiesc

Maghiarii către Traian Băsescu: Nu vom renunţa niciodată la autonomia Ţinutului Secuiesc

Maghiarii către Traian Băsescu: Nu vom renunţa niciodată la autonomia Ţinutului Secuiesc
14 Feb 2009   •   16:22

Ideea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc este în contradicţie cu Constituţia şi e susţinută de un grup de politicieni, doar in scop electoral. Traian Băsescu a declarat, cu ocazia vizitei, efectuate sâmbătă în judeţele Harghita şi Covasna, că poziţia sa este "tranşantă şi fără echivoc". În schimb, mesajul primarilor maghiari către şeful statului este că nu vor renunţa la autonomia Ţinutului Secuiesc.
?Aşa cum au spus memorandiştii români la sfârşitul secolului al XIX-lea, existenţa unui popor nu se discută, ci se afirmă, cu acest mesaj mergem şi noi, astăzi, la domnul preşedinte Băsescu, să îi spunem foarte clar că nu vom renunţa niciodată la dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc", a spus Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Reprezentanţii minorităţii maghiare din Harghita şi Covasna au venit la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu supăraţi că preşedintele i-a numit ?mincinoşi? pe cei care au promis autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Preşedintele recunoaşte însă că maghiarii îşi pot folosi limba maternă în administraţie şi în sistemul de educaţie.
Mai mult, autorităţile locale sunt supărate şi din cauza proiectului de buget. Edilii maghiarii i-au cerut lui Traian Băsescu explicaţii cu privire la modul în care urmează să fie împărţit bugetul pentru repararea drumurilor. Ei susţin că guvernul Boc le-a repartizat bani suficienţi pentru repararea a numai cinci kilometri de drum judeţean, în condiţiile în care drumurile din cele două judeţe au o lungime totală de 267 de kilometri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: autonomie teritoriala tinutul secuiesc
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close