Antena 3 CNN Actualitate Magazinele au pus alarme pe pachetele de cașcaval, pentru a nu fi furate. Cât de mult s-au scumpit lactatele într-o lună

Magazinele au pus alarme pe pachetele de cașcaval, pentru a nu fi furate. Cât de mult s-au scumpit lactatele într-o lună

Unele alimente au ajuns atât de scumpe în România, încât magazinele le-au pus alarme, pentru a nu fi furate, așa cum se întâmplă cu produsele de lux. Ei bine, caşcavalul a ajuns în această categorie!

alarma cascaval
Magazinele au pus alarme pe pachetele de cașcaval, pentru a nu fi furate. Cât de mult s-au scumpit lactatele într-o lună Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2023   •   18:21

Pe lângă celelalte industrii din domeniul alimentar, cea a lactatelor se confruntă cu creșteri tot mai mari de prețuri.

Din cauza costurilor ridicate privind producția, consumatorii sunt nevoiți să plătească sume uriașe pentru produsele găsite în magazine.

Astfel, într-o singură lună, telemeaua de capră a înregistrat o creștere a prețului cu până la 10 lei, în timp ce telemeaua de vacă s-a scumpit cu aproximativ 4 lei.

În aceste condiții, fermierii spun că sunt nevoiți să-și ducă animalele la abator, în fiecare zi fiind sacrificate, potrivit acestora, 8.000 de capete.

Citeşte şi Coșul de cumpărături costă cu aproape 10 lei mai mult decât în decembrie. Alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult

Situația este similară și în alte țări din Europa, iar în Grecia, de exemplu, fermierii se plâng că animalele nu primesc suficientă hrană, astfel că mulți dintre aceștia preferă să le sacrifice pentru carne.

De asemenea, în Ungaria, prețurile au crescut, în ultimele 12 luni, cu aproximativ 40%.

La nivel european, producția de lapte de vacă a ajuns, în 2022, la 331 de mii de tone, față de 346 de mii de tone, obținute în 2021.

Mai mult, și numărul producătorilor este în scădere, ajungând la 1.900, de la 2.160, numărul înregistrat anul trecut.

Într-un singur an, prețul laptelui a crescut cu aproximativ 11%, cel al iaurtului cu 7%, iar cel al brânzeturilor cu 15, chiar 19%.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close