Antena 3 CNN Actualitate Macovei ar putea fi audiată în cazul "Freedom House"

Macovei ar putea fi audiată în cazul "Freedom House"

Macovei ar putea fi audiată în cazul "Freedom House"
10 Oct 2007   •   09:50

Monica Macovei ar putea fi chemată la Parchetul General pentru a da explicaţii referitoare la selectarea organizaţiei Freedom House pentru auditul Strategiei Naţionale Anticorupţie. Informaţia apare în ziarul ?Gardianul? şi vine la scurt timp după ce ministrul Tudor Chiuariu a anunţat că s-au încheiat verificările în acest caz şi că s-au constatat mai multe nereguli. Ministrul Tudor Chiuariu susţine că modul în care Freedom House a câştigat selecţia de oferte pentru realizarea auditului a avut la bază o documentaţie falsificată şi că anumite documente nu se regăsesc în registratură.

"Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii că reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, împreună cu reprezentanţi ai Freedom House România, au încercat, prin emitere de înscrisuri, să creeze o aparenţă de legalitate în procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 şi a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate întruni elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual", se precizeaza în comunicatul Ministerului Justiţiei.

În replică, reprezentanţii Freedom House susţin că insistenţa ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, de a discredita Direcţia Naţională Anticorupţie devine un adevărat pericol pentru România. Reprezentanţii instituţiei consideră că există riscul activării clauzei de salvgardare pe domeniul justiţiei. De asemenea, Freedom House neagă acuzaţiile de fals intelectual lansate recent de ministrul Chiuariu.

"Comunicatul ministrului Chiuariu este o simplă încercare de a intimida societatea civilă în general, şi membrii Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, în particular. Afirmăm, încă o dată, că Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, ai cărei membri fondatori suntem, va continua să monitorizeze evoluţia sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei, sancţionând public orice abuz al ministrului justiţiei sau clasei politice împotriva independenţei magistraţilor", se mai arată în comunicatul Freedom House.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close