Antena 3 CNN Actualitate Lungul şir al coincidenţelor în dosarul "Telepatia"

Lungul şir al coincidenţelor în dosarul "Telepatia"

S.T.
2 minute de citit Publicat la 12:16 16 Oct 2014 Modificat la 12:16 16 Oct 2014
faaaaaa.jpg
În iunie 2005, Dosarul ICA a fost închis de Parchetul general cu o decizie de neîncepere a urmăririi penale. Doi ani mai târziu, după declanşarea procedurilor pentru Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă cazul. Astfel, la doar câteva zile de la demararea procedurilor pentru suspendare, un bărbat a depus la DNA o copie xerox a unui articol apărut în Curentul, ziar cunoscut pentru articolele sale elogioase la adresa lui Traian Băsescu. Pe această copie, bărbatul a scris, cu pixul, că „este cazul să se redeschidă dosarul". Pentru DNA a fost suficient.

Pe 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat suspendarea lui Băsescu cu 322 voturi pentru. Coincidenţă sau nu, la nici o lună, denunţătorul în dosarul ICA este citat la DNA să dea declaraţii în calitate de parte vătămată, deşi urmărirea penală nu începuse împotriva vreunei persoane sau in rem. După două luni, într-un interviu pentru "Politique Internationale", Traian Băsescu anunţa care sunt acuzaţiile care îi vor fi aduse principalului sau adversar politic, cel care a prezidat comisia de suspendare din 2007, cu un an înainte de a începe urmărirea penală. "Justiţia a bătut la uşa lui Ion Iliescu, la cea a liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, acuzat de spalare de bani, şi la cea a lui Zsolt Nagy, membru UDMR şi ministru al Telecomunicaţiilor, suspectat, de asemenea, de evaziune fiscala", declara Traian Băsescu.

La 06 septembrie 2007, Dan Voiculescu renunţă la calitatea de senator. În aceeaşi zi, procurorul Emilian Eva începe urmărirea penală împotriva mai multor persoane, nu şi asupra lui Dan Voiculescu. În dosar au loc audieri, iar anchetatorii încearcă să îi determine pe inculpaţi să facă declaraţii împotriva lui Dan Voiculescu.

DNA a făcut o mişcare rapidă şi un an mai târziu, după ce Dan Voiculescu a anunţat că va candida pentru un nou mandat de senator. La o săptămână de la anunţ, fondatorul Partidului Conservator este pus sub învinuire, iar o lună mai târziu este finalizată urmărirea penală. În noiembrie 2008 Dan Voiculescu este ales senator. După doar patru zile DNA finalizează rechizitoriul în Dosarul ICA şi sesizează instanţa de judecată.

Este momentul de la care preşedintele Traian Băsescu a început o campanie furibundă de atacuri la Dan Voiculescu, iar presiunile au continuat.

În dosarul Telepatia, judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea au dat condamnări de 50 de ani cu executare. Toate persoanele condamnate în dosar au formulat contestaţii.

Citeşte şi:

Contestaţia depusă de Dan Voiculescu în dosarul Telepatia, admisă în principiu. Instanţa va stabili dacă poate fi anulată condamnarea


×
x close